27 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

27 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Κάθε χρόνο 27 Μαρτίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα θεάτρου που καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ).

Την Ημέρα αυτή μπορούμε να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για το τι είναι το θέατρο, την ίδρυση αλλά και την εξέλιξη του θεάτρου. Μπορούμε επίσης να παίξουμε με τα παιδιά μας δραματοποιώντας το αγαπημένο τους παραμύθι.

Παρακάτω θα βρείτε κάποια θεατρικά παιχνίδια που μπορείτε να παίζετε με τα παιδιά σας στον ελεύθερό σας χρόνο

  1. Το ίδιο παραμύθι αλλιώς. Αυτό το παιχνίδι απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και μπορούμε να το παίξουμε σε μία παρέα, στην οικογενειακή συνάντηση ή στην τάξη (αν είσαι δάσκαλος και θέλεις να απασχολήσεις τα παιδιά δημιουργικά). Πως παίζετε: Αρχικά χωριζόμαστε σε δύο ομάδες 5-8 ατόμων και η κάθε ομάδα διαλέγει το αγαπημένο της παραμύθι. Κάθε ομάδα παρουσιάζει το παραμύθι που διάλεξε με διαφορετικό τρόπο: σε αργή κίνηση, χωρίς λόγια από την αρχή προς το τέλος, ραπ, δραματική σειρά, σε γρήγορη κίνηση ή ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Φτιάχνουμε χαρτάκια που θα γράφουν από έναν τρόπο και κάνουμε κλήρωση. Όταν όλοι είναι έτοιμοι η κάθε ομάδα παρουσιάζει τη εκδοχή της.
  2. Παίζοντας με το σώμα μας. Σε αυτό το παιχνίδι βάζοντας την φαντασία μας μεταμορφώνουμε το σώμα μας σε ζώα, φυτά, πράγματα. Μπορούμε για παράδειγμα να μιμηθούμε τα φίδια σέρνοντας το σώμα μας στο πάτωμα ή τους ελέφαντες περπατώντας με βαριά βήματα. Επίσης το σώμα μας μπορεί να γίνει δέντρο που το φυσάει ο άνεμος ανοίγοντας τα χέρια μας για κλαδιά .

Το θέατρο συμβάλλει στην ανάπτυξη της φαντασίας της έκφρασης και της δημιουργικότητας.

27 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Θέατρου

Μας ενώνει η αγάπη και η ενασχόληση μας σε ότι αφορά τα παιδιά… Και μετά από πολλές σκέψεις και απόπειρες καταλήξαμε να δημιουργήσουμε το «Παραμυθοσκόπιο» μας, ένα ιστολόγιο με άξονα του το παιδί. Μέσα από αυτό θέλουμε να μοιραστούμε άρθρα και συμβουλές, κατασκευές και ιδέες για δημιουργική απασχόληση, προτάσεις παιδικών βιβλίων και παραμυθιών, συνταγές και διάφορα tips που μπορούν να συμβάλλουν στην καθημερινότητα μας. Αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, όμως, είναι και η ιδιότητα μας ως παιδαγωγοί γι’ αυτό και θα συναντήσετε και άρθρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που ευελπιστούμε, εκτός από τους γονείς, να φανούν χρήσιμα και σε συναδέλφους παιδαγωγούς - εκπαιδευτικούς.

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα