Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού!

Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού!

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί, από το Υπουργείο Παιδείας, ως Πανελλήνια ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού! Σχολικός εκφοβισμός θεωρείται κάθε μορφή άσκησης βίας και επιθετικής συμπεριφοράς μεταξύ των μαθητών! Στόχος της άσκησης βίας είναι ,κατά κύριο λόγο, η πρόκληση ψυχικού αλλά και σωματικού πόνου. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ομαδικό φαινόμενο, αφού αφορά τόσο το θύτη και το θύμα αλλά και τον παρατηρητή.

Τα στοιχεία στη χώρα μας για το σχολικό εκφοβισμό είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά, αφού συναντάμε τη βία σε αρκετά σχολεία, μεταξύ αρκετών μαθητών. Συνεπώς, θα ήταν ωφέλιμο, τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο κι οι γονείς, να καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

Είναι σκόπιμο να μιλήσουμε στα παιδιά για την έννοια του  bullying, τονίζοντας τις αρνητικές συνέπειες τόσο για το θύμα, όσο και για το θύτη. Προβολή ταινίας, με σχετικό θέμα, είναι πάντα μια καλή προσέγγιση οποιουδήποτε θέματος. Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η σχέση που έχουμε με τα παιδιά. Έτσι, θα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών που έχουν υποστεί bullying. Τέλος, θα ήταν παραγωγικό, εάν εμείς οι ενήλικες αναζητούσαμε την αιτία του αυτού του φαινομένου. Κάπως έτσι θα καταφέρναμε να αντιληφθούμε και τους τρόπους εξάλειψης του!

Ας μη ξεχνάμε ότι το σχολείο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας μας, πράγμα που σημαίνει πολλά! Ας βάλουμε όλοι ένα χεράκι να χαθεί ο σχολικός εκφοβισμός και να ενισχυθεί η έννοια της φιλίας… να μην υπάρχει παιδί που θα φοβάται να πηγαίνει σχολείο!

Είμαι η Ναυσικά, φιλόλογος - Ειδική παιδαγωγός, μεγάλωσα και ζω στα Γρεβενά. Από μικρή ήθελα να γίνω… κομμώτρια, μακιγιέζ, γιατρός… Τα σχέδια μου άλλαξαν, όταν κατάλαβα πόσο αγαπώ τα παιδιά. Κάπου εκεί, γνωρίζω και την ειδική αγωγή, που αναμφισβήτητα, με κερδίζει αστραπιαία. Πλέον, εργάζομαι σε ιδιωτικό κέντρο δημιουργικής απασχόλησης στα Γρεβενά. Η ιδέα του «Παραμυθοσκόπιου» ήταν για μένα μια πρόκληση, που φυσικά, δε μπορούσα να αρνηθώ στα κορίτσια..

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα