Εκπαιδευτικά παιχνίδια…. για δίχρονα και λίγο μεγαλύτερα παιδιά!!

Εκπαιδευτικά παιχνίδια…. για δίχρονα και λίγο μεγαλύτερα παιδιά!!

Μεγαλώνουμε σιγά σιγά και τα παιχνίδια, όπως και το δωμάτιο μας αλλάζουν μορφή….Τη θέση της αλλαξιέρας εδώ και καιρό έχουν καταλάβει εκπαιδευτικά παιχνίδια, πάζλ, μπλοκ, μπογιές και πίνακες ζωγραφικής….

Η συλλογή μας (που δεν είναι και πολύ μεγάλη ακόμη) ξεκίνησε με παιχνίδια της Γαλάζιας σειράς του Εξυπνούλη από την AS Company που απευθύνονται σε παιδιά 2+, βοηθώντας τα να γνωρίσουν τις πρώτες έννοιες, ζωάκια, σχήματα αριθμούς κ.α μέσα από πολύχρωμες και ανθεκτικές κάρτες και παζλ. Εμείς έχουμε “Οι φίλοι μας τα ζώα” που περιλαμβάνει 8 εύκολα παζλ (με 2, 4, 8 κομμάτια) που τρελαινόμαστε να τα φτιάχνουμε (και να τα χαλάμε) συνέχεια με ιδιαίτερη αγάπη στο σκυλάκι. Έχουμε επίσης και το ¨Σχήματα και χρώματα¨όπου το παιδάκι καλείται να τοποθετήσει σε ειδικές χρωματιστές καρτέλες το πλαστικό σχήμα όπου υπάρχει το κατάλληλο κενό. Όταν ο Χρήστος ήταν πιο μικρός έπαιζε απλά με τα σχήματα (ή τα πετούσε κάτω από τον καναπέ…) τώρα τα τοποθετεί στην καρτέλα και μπορώ να πω πως τον βοήθησε ιδιαίτερα να ξεχωρίζει τα σχήματα και να αναφέρει και τα χρώματα τους.

Σε μια βόλτα μας σε ένα βιβλιοπωλείο της πόλης μας, το μάτι μου έπεσε πάνω σε ένα μεγάλο κουτί …. Το Πυροσβεστικό από τη Σειρά Διαβάζω και Κατασκευάζω των Εκδόσεων Ψυχογιός (μπορείτε να το βρείτε εδώ). Ο μικρός μου μεγάλος λάτρης της πυροσβεστικής, οπότε μόλις γυρίσαμε σπίτι ανοίξαμε αμέσως το κουτί που περιείχε ένα μικρό βιβλιαράκι με τις περιπέτειες του Πυροσβέστη Κωστή και των φίλων του και ένα τεράστιο τρισδιάστατο παζλ…..Μια δική μας πυροσβεστική με τα όλα της….με μεγάλη σκάλα, πυροσβέστη ακόμη και χελώνα με στολή….φυσικά το παζλ το έφτιαξα εγώ και ο Χρήστος ήθελε πολύ να ανέβει πάνω στο Πυροσβεστικό όχημα… Η σειρά αυτή απευθύνεται σε παιδάκια από 3 ετών και πάνω αλλά και εμείς περάσαμε όμορφο χρόνο και θα περάσουμε και πολλές φορές ακόμη…

Από τα εκπαιδευτικά μας παιχνίδια δεν θα μπορούσαν να λείπουν και ορισμένα από την εταιρεία Δεσύλλας που κατασκευάζει από το 1980 εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά όλων των ηλικιών αλλά και για όλη την οικογένεια. Αρχές καλοκαιριού αποκτήσαμε το Τι τρώνε τα ζωάκια από Τα νησάκια της Γνώσης. Και αυτό βέβαια απευθύνεται σε παιδιά 3+ και περιλαμβάνει 30 μεγάλα κομμάτια παζλ διπλής όψης με τα ζωάκια και τις τροφές τους που αναγράφονται στα ελληνικά και στα αγγλικά ( εμείς βέβαια την πρώτη μέρα λέγαμε ότι ο σκύλος τρώει dog εκτός από κόκκαλο…) και μόλις ενώσουμε τα κομμάτια μπορούμε να βρούμε και κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για το καθένα. Περιλαμβάνει ακόμη 4 χειροτεχνίες, 20 μάρκες τροφών (που ακόμη δεν τα έχουμε χρησιμοποιήσει) και έναν παιδαγωγικό οδηγό (τον διάβασα πριν καλά καλά ανοίξω το παιχνίδι και έχει ιδέες που μπορούν να χρησιμοποιήθουν και στην τάξη)… Αυτό που μου άρεσε σ’ αυτή τη σειρά είναι ότι καλύπτει σε τρία επίπεδα τη γνωστική εξέλιξη του παιδιού και από τις βασικές γνώσεις σε οδηγεί στη σύνθετη κατανόηση. Σου προτείνει πολλούς τρόπους στην ουσία για να παίξεις και άλλοι τόσοι μπορούν να προκύψουν από την ενασχόληση του παιδιού με αυτό.

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα