Ότι έχεις μέσα σου παιδιάτικο…

Ότι έχεις μέσα σου παιδιάτικο…

Η Ελλάδα μας  είναι μια χώρα που έχει γεννήσει πλήθος σπουδαίων  καλλιτεχνών, ζωγράφων, συγγραφέων και  ποιητών. Στις τέχνες έχω ιδιαίτερη αδυναμία, αλλά δεν θα έλεγα ότι η ποίηση είναι κάτι που με ενθουσιάζει, αν και ορισμένα ποιήματα γράφουν στην καρδιά και μας παρουσιάζουν τον ιδιαίτερο συναισθηματικό κόσμο του ποιητή.  Παγκόσμια Ημέρα ποίησης, σήμερα, 21 Μαρτίου, τι πιο ορθό λοιπόν να τη γιορτάσουμε με ένα μικρό αφιέρωμα σε έναν σπουδαίο Έλληνα ποιητή, το Γεώργιο Δροσίνη.

Λίγα λόγια για να γνωρίσουμε τον ποιητή μας….

Ο Δροσίνης, Μεσσολογγίτης στην καταγωγή, γεννήθηκε το 1959 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Ποιητής, πεζογράφος, δημοσιογράφος ήταν μερικές από τις ιδιότητες του. Στενός φίλος και συνεργάτης του Κωστή Παλαμά. Τα ποιήματα του χαρακτηρίζονταν από μια απλότητα και αμεσότητα καθώς χρησιμοποιούσε κυρίως δημοτική γλώσσα και στη θεματολογία του κυρίαρχη θέση είχε το ελληνικό στοιχείο. Πέθανε το 1951 στην Αθήνα.

Ένα ποίημα του που έχω ξεχωρίσει και απευθύνεται στα στάδια της ζωής του ανθρώπου και στα συναισθήματα που βιώνει κανείς αλλάζοντας ηλικιακά είναι το παρακάτω απόσπασμα από την ποιητική συλλογή «Φευγάτα Χελιδόνια» (1936)

Ότι έχεις μέσα σου παιδιάτικο

Ότι έχεις μέσα σου παιδιάτικο σαν θησαυρό να το φυλάξεις τους λογισμούς, τους πόθους σου άλλαξε μα αυτό ποτέ μην το αλλάξεις.

Όποτε της ζωής τα ψεύτικα κι άσχημα σφίγγουν την καρδιά σου μες’ σ΄ότι φύλαξες παιδιάτικο θα βρίσκεις την παρηγοριά σου.

Κι όταν χλωμοφυλλιάσει η όψη σου και στα μαλλιά σου πέσουν χιόνια, μόνο ότι φύλαξες παιδιάτικο θα μείνει απέραντο απ΄τα χρόνια.

Μια εύκολη δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε με το παιδί σας, αφού διαβάσετε το ποίημα, είναι να το εικονογραφήσετε….το παιδί μπορεί να ζωγραφίσει τον άνθρωπο στις διαφορετικές ηλικίες που παρουσιάζονται και έτσι να έχετε το δικό σας εικονογραφημένο ποίημα…

πηγή: Μαγικές Διαδρομές στην Τέχνη, Γεώργιος Δροσίνης, Κατερίνα Τζαβάρα, εκδόσεις Βιβλιοδιάπλους

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα