Χανς Κρίστιαν Άντερσεν…..ένας σπουδαίος παραμυθάς!

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν…..ένας σπουδαίος παραμυθάς!

Σήμερα 2 Απριλίου, όπως είπαμε,  γιορτάζουν τα παιδικά βιβλία, αυτά που έχουμε στη βιβλιοθήκη μας , αλλά και αυτά που κρύβονται στις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου. Η γιορτή, λοιπόν, του παιδικού βιβλίου καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (IΒΒΥ), το Ελληνικό Τμήμα της οποίας αποτελεί o Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 1966 να γιορτάζετε την ημέρα των γενεθλίων του  Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, του σπουδαίου παραμυθά. Και τι καλύτερη ιδέα για τη γιορτή των βιβλίων από τα να διαβάσουμε μαζί με το παιδί μας το αγαπημένο του βιβλίο…!!

Ποιος είναι όμως αυτός ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν;

Δανός συγγραφέας, παγκοσμίου φήμης ως πιο προικισμένος δημιουργός παιδικών παραμυθιών. Γεννημένος το 1805, υιός τσαγκάρη, όπου αγωνίστηκε σκληρά για να διασπάσει την αυστηρή δομή της κοινωνίας της εποχής του. Ο Άντερσεν έγινε δεκτός στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης όμως δεν το τελείωσε ποτέ. Αρχικά, ήθελε να αποκτήσει φήμη σαν ηθοποιός , αλλά δεν κατόρθωσε  να γίνει παρά μόνο κομπάρσος. Από πολύ μικρή ηλικία είχε αρχίσει να γράφει ποιήματα και έγινε γνωστός κυρίως στην πατρίδα του ως αξιόλογος ποιητής. Με βασιλική επιχορήγηση, επιβράβευση για το ποιητικό του έργου, ταξίδεψε σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αργότερα και στην Ελλάδα όπου υπάρχουν αναφορές σε ελληνικά ήθη και έθιμα στο μυθιστόρημα του « Αδελφοποιτοί».

Το συγγραφικό του έργο μεγάλο, περιλαμβάνει θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, ποιήματα, ταξιδιωτικά βιβλία, διάφορες αυτοβιογραφίες και πλήθος παραμυθιών. Tα πρώτα του παραμύθια για παιδιά (Eventyre, fortalte for born) περιελάμβαναν ιστορίες όπως ¨Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι¨ κέρδισαν την επιδοκιμασία 8 χρόνια μετά τη συγγραφή τους.

Αν και ο Άντερσεν απέφευγε να ξεκινάει τα παραμύθια του με την παραδοσιακή φράση ¨Μια φορά κι έναν καιρό….“, αν και σε μερικά παραμύθια του πηγάζει το χιούμορ και σε άλλα η μελαγχολία,   κατόρθωσε να μας κληροδοτήσει μερικά από τα διασημότερα παραμύθια του κόσμου, όπως  είναι : « Τα καινούρια ρούχα του Βασιλιά» « Η Βασίλισσα του χιονιού»  «Το ασχημόπαπο» «Το μικρό έλατο» «Ο μολυβένιος στρατιώτης»  « Η Τοσοδούλα» .

  Ποιο είναι το αγαπημένο σας παραμύθι του Άντερσεν;

 Δικό μου, η Τοσοδούλα… Αυτό το μικροσκοπικό κορίτσι, που μπορούσε να κοιμηθεί σε καρυδότσουφλο. Ένα παραμύθι όπου ο κόσμος παρουσιάζεται σαν  μια μικρογραφία, ένα τόσο δα κοριτσάκι που αντιμετωπίζει πολλές περιπέτειες, μια απαγωγή, έναν παραλίγο γάμο και στο τέλος βρίσκει την  αγάπη….

πηγή: Παγκόσμιο Βιογραφικό Βιβλίο, εικόνα: el.wikipedia.org

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα