Το Τέρας … Εκδόσεις Μίνωας

Το Τέρας … Εκδόσεις Μίνωας

6 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, του bulling.¨Το Τέρας¨ του Βασίλη Κουτσιαρή είναι ένα βιβλίο που πραγματεύεται το δύσκολο αυτό θέμα με έναν ιδιαίτερο τρόπο… ¨Το Τέρας¨ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών. Είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, μέσα σε 10 λεπτά. Εκτός από τους γονείς θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς ώστε να ασχοληθούν με το σχολικό εκφοβισμό.

Η ιστορία δίνεται σαν αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο του παιδιού – θύτη που δεν μας αναφέρει το όνομα του. Για να κάνει τους συμμαθητές του να γελάσουν, φωνάζει το φίλο του Τερατάκι. Προσωνύμιο που του ¨κόλλησε¨ σαν συντομογραφία από το όνομα του, Δημήτρης. Αρχικά τον φώναζε Τάκη και σιγά σιγά Τέρα-τάκι….. Ο Δημήτρης (Τερατάκι) δέχεται τα πειράγματα χωρίς να παραπονιέται και είναι ακόμη και πρόθυμος να βοηθήσει το παιδί που τον πειράζει. Το παιδί -θύτης δεν έχει καταλάβει τα συναισθήματα που έχει προκαλέσει με τα πειράγματα του στον φίλο του, παρά μόνο όταν τυχαία βλέπει τις ζωγραφιές του. Το μπλοκ του Δημήτρη έχει τις ίδιες εικόνες ένα παιδί και ένα τέρας … μόνο που το τέρας είναι ο αφηγητής. Όταν συνειδητοποιεί το λάθος του, την ψυχολογική βία που άσκησε στο φίλο του αποφασίζει να το διορθώσει … έτσι πλέον στο μπλοκ του Δημήτρη δεν υπάρχει κανένα τέρας.

Η εικονογράφηση της Λίλα Καλογέρη συμπληρώνει το νόημα του κειμένου με περιγραφικές εικόνες και έντονα χρώματα. Πρωταγωνιστής της εικονογράφησης είναι το κόκκινο καπέλο του παιδιού, που άθελα του, ασκεί bulling. Μυστικό της εικονογράφου η αλλαγή του χρώματος του καπέλου σε έντονο κόκκινο όταν ο ήρωας γίνεται επιθετικός.

Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο

«Τερατάκι» φωνάζω καθημερινά τον συμμαθητή μου τον Τάκη στο σχολείο. Δημήτρη τον λένε κανονικά αλλά τα περισσότερα παιδιά τον φωνάζουμε Τάκη. Εγώ δηλαδή το ξεκίνησα. Μετά έβαλα και κάτι μπροστά και το ’κανα «Τερα-τάκι». Για πλάκα, βέβαια, το λέω! Για να γελάσουμε.

Μια μέρα που λείπει αποφασίζω να κρύψω το αγαπημένο του μπλοκ. Πριν το βάλω όμως στην τσάντα μου, του ρίχνω μια ματιά. Στις περισσότερες σελίδες έχει ζωγραφίσει ένα παιδί και ένα τέρας. Μόνο που το τέρας δε μοιάζει καθόλου με κείνον…

Μπορείτε να αποκτήσετε το δικό σας¨ Τέρας¨ από τις Εκδόσεις Μίνωας ΕΔΩ.

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα