Το γεφύρι του Αζίζ Αγά

Το γεφύρι του Αζίζ Αγά

Το καλοκαιράκι έχει έρθει για τα καλά και ο καιρός ενδείκνυται για πολλές εκδρομές! Μια από τις αγαπημένες μου είναι αυτή στο γεφύρι του Αζίζ Αγά… Βλέπετε…βρίσκεται στο χωριό της μαμάς μου, όπου έχω περάσει όλα τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων… Τότε, που ο παππούς μου κι ο θείος μου μας “φόρτωναν” στην καρότσα του αγροτικού αυτοκινήτου, μαζί με τις ξαδέρφες μου και μας πήγαιναν εκεί για μπάνιο!

Το γεφύρι του Αζίζ Αγά, λοιπόν, βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά, κοντά στο χωριό Τρίκωμο. Σύμφωνα με το μύθο, ο Αζιζ Αγάς ανέθεσε την κατασκευή σε φημισμένο πρωτομάστορα. Εξ’ αιτίας του μεγάλου μήκους και ύψους του, το γεφύρι παρουσίαζε δυσκολίες. Δύο φορές έπεσε η μεσαία καμάρα μετά την αφαίρεση των καλουπιών. Για τρίτη φορά στήνονται οι σκαλωσιές και τα καλούπια κι ο Αζιζ Αγάς απειλεί τον πρωτομάστορα πως αν το γεφύρι πέσει πάλι “θα του πάρει το κεφάλι”. Την ώρα που αφαιρούνταν και τα τελευταία καλούπια, ο πρωτομάστορας κατατρομαγμένος κατέφυγε στη “ράχη Σκύφτη”, νότια του γεφυριού, για ν’ αποφύγει τις κυρώσεις αν το γεφύρι ξαναέπεφτε. Το γεφύρι ,όμως, τη αυτή τη φορά στάθηκε όρθιο. Ο Αγάς, τότε, κάλεσε κοντά του τον πρωτομάστορα τον συνεχάρη και τον πλήρωσε!

Το τρίτοξο αυτό γεφύρι, σύμφωνα με τον παππού μου, φέρεται να ήταν η Εγνατία οδός των παλαιών χρόνων, που συνέδεε την Μακεδονία με την Ήπειρο. Κάτω από την κεντρική καμάρα της γέφυρας υπήρχε ένα μικρό καμπανάκι, όπου ειδοποιούσε τους διαβάτες για τον κίνδυνο, σε περίπτωση που φυσούσε πολύ!

Η επίσκεψη στο γεφύρι, σίγουρα, αξίζει αφού για να φτάσει κανείς ακολουθεί μια καταπράσινη διαδρομή και το τοπίο μαγεύει και τον πιο απαιτητικό. Μπορεί κανείς να δοκιμάσει να κάνει rafting, περίπατο στη γύρω περιοχή, αναρρίχηση και, γιατί όχι, πικ νικ! Μη ξεχάσετε, φεύγοντας, να περάσετε μια βόλτα από το χωριό, με τους φιλόξενους κατοίκους του, (γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει) και να απολαύσετε το καφεδάκι σας και τοπικά εδέσματα στο γεροπλάτανο της πλατείας!

Είμαι η Ναυσικά, φιλόλογος - Ειδική παιδαγωγός, μεγάλωσα και ζω στα Γρεβενά. Από μικρή ήθελα να γίνω… κομμώτρια, μακιγιέζ, γιατρός… Τα σχέδια μου άλλαξαν, όταν κατάλαβα πόσο αγαπώ τα παιδιά. Κάπου εκεί, γνωρίζω και την ειδική αγωγή, που αναμφισβήτητα, με κερδίζει αστραπιαία. Πλέον, εργάζομαι σε ιδιωτικό κέντρο δημιουργικής απασχόλησης στα Γρεβενά. Η ιδέα του «Παραμυθοσκόπιου» ήταν για μένα μια πρόκληση, που φυσικά, δε μπορούσα να αρνηθώ στα κορίτσια..

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα