Τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821 .. από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

Τα πρόσωπα της Επανάστασης του 1821 .. από τις Εκδόσεις Ψυχογιός

2021… Μια περίεργη χρονιά για όλους μας και ταυτόχρονα μια μοναδική επέτειος. Η συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης μας βρίσκει μακριά από τα σχολεία μας και χωρίς παρελάσεις. Το βιβλίο ¨Τα Πρόσωπα της Επανάστασης του 1821¨ σε συγγραφή Βασιλικής Μακράκη – Ζήνωνα Ζαμπακίδη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός θα μας φέρει σε επαφή με τα σημαντικότερα πρόσωπα του αγώνα των Ελλήνων. Η εικονογράφηση είναι της Σάρα Λαμπραντά και προσωπικά θα έλεγα ότι αποδίδει τους ήρωες όπως τους έχω στο μυαλό μου.

Στο βιβλίο θα βρείτε 50 βιογραφίες, υποστηρικτών της Επανάστασης, Αγωνιστών, Πολιτικών ακόμη και αντιπάλων. Δοσμένες σε πρώτο πρόσωπο, σαν να αφηγείται ο καθένας τη δική του προσωπική ιστορία… Η αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο έχει μια αμεσότητα που σε φέρνει κοντά στον αφηγητή, σε ταξιδεύει στη δική του ζωή. Οι ζωές όλων είναι συνδεδεμένες με το σπουδαιότερο γεγονός της ιστορίας μας… την Ελληνική Επανάσταση. Ονόματα που μου ήταν πολύ γνωστά αλλά και ήρωες που δεν θυμόμουν ή δεν είχα ακούσει όπως ο Μιχάλης Κουρμούλης. Ο Κουρμούλης ήταν ένας από τους ελάχιστους Κρητικούς που μυήθηκαν στην Φιλική Εταιρεία.

¨Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω¨ Θ. Κολοκοτρώνης

Παρουσία στο βιβλίο έχουν και γυναίκες αγωνίστριες όπως η Μπουμπουλίνα και η Μαυρογένους που έδωσαν τα πάντα για την Ελλάδα. Βρήκα όμως και πολύ ενδιαφέρουσες βιογραφίες γυναικών που δεν γνώριζα όπως της Θρακιώτισσας Δόμνας Βισβίζη που πολέμησε πλάι στον άντρα της αλλά δεν κατόρθωσε να δει την ιδιαίτερη πατρίδα της να ελευθερώνεται.

Μέσα σε όλες τις βιογραφίες βρίσκουμε πολλές πληροφορίες για τη συμβολή τους στον αγώνα αλλά όπως και πολλές για την προσωπική τους ζωή. Οι ιστορίες των αντιπάλων είναι εξίσου σημαντικές, μαθαίνουμε για τη δική τους πλευρά, όπως για παράδειγμα ο αντιπερισπασμός που άθελα του δημιούργησε ο Αλή Πασάς και έδωσε την ευκαιρία στην Επανάσταση να ξεκινήσει. Φυσικά, όπως στα περισσότερα πλέον βιβλία στο τέλος κρύβονται θησαυροί… όπως εδώ το χρονολόγιο και το γλωσσάρι.

Λίγα Λόγια από το οπισθόφυλλο

Ποια ήταν η πρώτη κατάσκοπος στον Αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας; Το όνομα ποιου ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης έχει δοθεί σε σταθμό του μετρό στο Παρίσι; 

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους. Ωστόσο, πόσα γνωρίζουμε για τις ζωές των ανθρώπων που υποστήριξαν τον Αγώνα ή ανέπτυξαν σημαντική δράση σε αυτόν; 

Στο βιβλίο ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821 πενήντα άνθρωποι, περισσότερο ή λιγότερο γνωστοί, αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο τις ιστορίες τους, δίνοντας μια ανθρώπινη νότα στα γεγονότα της εποχής. Όλοι τους –αγωνιστές, υποστηρικτές, φιλέλληνες, αντίπαλοι, άντρες αλλά και γυναίκες– ξεχώρισαν και συνέδεσαν τη ζωή και το όνομά τους με ένα από τα κρισιμότερα γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας και έβαλαν το λιθαράκι τους για τη δημιουργία της Ελλάδας που γνωρίζουμε και στην οποία ζούμε σήμερα.

¨Τα Πρόσωπα της Επανάστασης του 1821¨ κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 8 ετών και άνω. Μπορείτε να το αποκτήσετε ΕΔΩ ή να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό μας στο Instagram.

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα