Τα βιβλία μου Montessori

Τα βιβλία μου Montessori

Τις τελευταίες μέρες έπεσε στα χέρια μας η υπέροχη σειρά ¨Τα βιβλία μου Montessori” των Εκδόσεων Larousse, που κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις Εκδόσεις Κεντικελένη και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4 – 7 ετών. Η σειρά αριθμεί 4 βιβλία και μπορείτε να την αποκτήσετε ΕΔΩ. Δύο από τους τόμους υπογράφει η Aurore Gauthier, η οποία είναι μια μητέρα που ασχολείται με τις μεθόδους και πρακτικές της παιδαγωγικής της Montessori και εμπλουτίζει με τις γνώσεις της το blog “Les Montessouris”. Οι υπόλοιποι δύο τόμοι είναι δημιούργημα της Lydie Barusseau, επίσης μητέρα και καθηγήτρια, πιστή της παιδαγωγικής της Montessori και συντονίστρια του blog ” la semaine Montessori”.

Λίγα λόγια για τη Μαρία Μοντεσσόρι

Γεννήθηκε στην Ιταλία το 1870 και κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα γιατρός στη συντηρητική Ιταλία του 19ου αιώνα. Επίσης, ήταν η πρώτη, η οποία οδηγήθηκε μέσα από την παιδιατρική, σαν ψυχολόγος και ταλαντούχος παιδαγωγός που ήταν, στην προσπάθεια για την ψυχολογική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού, που αποτέλεσε και το έργο της ζωής της. Για τη Μοντεσσόρι κάθε παιδί μαθαίνει αυθόρμητα και εμείς είμαστε υπεύθυνοι για να δομήσουμε ένα περιβάλλον όπου θα του προσφέρει πολλές ευκαιρίες μάθησης. Δημιούργησε δικό της παιδαγωγικό υλικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες του παιδιού, για όλα τα μαθήματα, τόσο τα θεωρητικά, όσο και τα θετικά. Η συμβολή της στην ανανέωση της προσχολικής εκπαίδευσης είναι από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες στο χώρο της νέας εκπαίδευσης.

Η φιλοσοφία της όμως δεν εφαρμόζεται αποκλειστικά στα σχολεία αλλά υιοθετείται και από πολλούς γονείς για τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού στο σπίτι. Η παιδαγωγική Μοντεσσόρι στο σπίτι βασίζεται στις ίδιες αρχές: – ανάπτυξη της αυτονομίας του παιδιού, – εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του, – καλλιέργεια της δημιουργικότητας του, με βασική πάντα προϋπόθεση την δημιουργία ενός περιβάλλοντος με πλούσια υλικά και ερεθίσματα, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού, θα το ενθαρρύνει με γνώμονα πάντα τον απόλυτο σεβασμό στην προσωπικότητα του.

Η σειρά Τα Βιβλία μου Montessori, απεικονίζει σκηνές της καθημερινής ζωής των παιδιών και μπορεί να αποτελέσει αφορμή ώστε τα παιδιά να γίνουν περισσότερο αυτόνομα και να μάθουν μέσα από τις εμπειρίες τους.

Ας γνωρίσουμε τη Σειρά:

Μαθαίνω να συζητώ

Το βιβλίο μέσα από μια σκηνή που συμβαίνει συχνά μέσα στο σπίτι, θέλει να μας δείξει τη δύναμη και τα οφέλη της συζήτησης και της ανταλλαγής απόψεων. Ο Νικόλας και η Χλόη, δύο αδέρφια που παραμένουν σπίτι λόγω άσχημου καιρού, έχουν μια αντιπαράθεση, η μαμά τους με το ¨μαγικό ραβδάκι¨τους βοηθάει να τη λύσουν και να μοιραστούν τα συναισθήματα τους. Μέσα στην ιστορία η συγγραφέας κρύβει με αριστοτεχνικό τρόπο και υλικό της Montessori όπως ο Ροζ Πύργος και η Καφέ σκάλα.

Μπορώ να τα κάνω όλα μόνος μου

O Νικόλας, η Χλόη και η μεγαλύτερη αδερφή τους ξυπνούν στο σπίτι της γιαγιάς, παίζοντας τους μάγους αποφασίζουν να της ετοιμάσουν ένα ωραίο πρωινό για έκπληξη…. Πρώτα όμως πρέπει να ντυθούν, να πλυθούν, να ετοιμάσουν το τραπέζι και να τακτοποιήσουν μόνοι τους…Για να δούμε, λοιπόν, θα τα καταφέρουν να κάνουν έκπληξη στη γιαγιά τους; Μικρά καθημερινά πράγματα όπως το κούμπωμα ή τα κορδόνια που οι περισσότεροι δεν αφήνουμε τα παιδιά μας να τα κάνουν μόνα τους, οδηγούν στην αυτονομία και αποτελούν ρουτίνα για την παιδαγωγική της Μοντεσσόρι, όπου κάθε παιδί μαθαίνει να τα κάνει όλα μόνο του.

Μπορώ να ζω στη φύση

Ο Νικόλας και η Χλόη περνούν το πρωινό του Σαββάτου παρατηρώντας έντομα, μαζεύοντας λουλούδια που έχουν φυτέψει μόνοι τους και φυσικά συμβάλλοντας στην προετοιμασία του φαγητού, καθαρίζουν τα φασολάκια αλλά μαζεύουν και φράουλες από το λαχανόκηπο τους για να φτιάξουν μια υπέροχη τάρτα με τη μαμά…. Η μέρα τους τελειώνει κάτω από τον έναστρο ουρανό όπου αναπολούν τα ερεθίσματα και τις εμπειρίες που απλόχερα μας προσφέρει η φύση!

Μαθαίνω να τακτοποιώ

Ο Νικόλας έχει τα γενέθλια του και μετά το πάρτυ το δωμάτιο του θέλει άμεσα τακτοποίηση…. Με τη βοήθεια της Χλόη και ένα τραγουδάκι που έχει σκαρώσει, βρίσκουν λύσεις για να τακτοποιήσουν και να κατηγοριοποιήσουν τα πολλά παιχνίδια του..φυσικά χαρίζει και κάποια στην αγαπημένη του μικρή αδερφή. Το να μπορεί ένα παιδί να τακτοποιήσει τα παιχνίδια του το βοηθάει και στη δόμηση της σκέψης του, κάτι που μας φαίνεται τόσο απλό είναι μεγάλο κομμάτι της παιδαγωγικής της Montessori.

Ας δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον με ερεθίσματα που θα οδηγήσει το παιδί μας να μεγαλώσει με τα καλύτερα εφόδια και να γίνει αυτόνομο!

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα