Σμύρνη, η αρχόντισσα της Μικράς Ασίας

Σμύρνη, η αρχόντισσα της Μικράς Ασίας

Φέτος κλείνουν 100 χρονιά από τη Μικρασιατική Καταστροφή και πολλά βιβλία και ταινίες θα μας γεμίσουν μνήμες. Το νέο βιβλίο ιστορικής λογοτεχνίας της Θεοδώρας Λούφα – Τζοάννου ¨Σμύρνη, Η αρχόντισσα της Μικράς Ασίας¨ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα και προστέθηκε στη Σειρά : Μεγάλες Ώρες της Ιστορίας μας. Η εικονογράφηση που μας μεταφέρει στην όμορφη Σμύρνη είναι του Μιχάλη Λουκιανού. Είναι ιδανικό για παιδιά 8 ετών και άνω.

Αγαπώ ιδιαίτερα τα βιβλία που έχουν ιστορικό περιεχόμενο και είναι βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα και με συγκινούν όσα έχουν να κάνουν με την Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και η ¨Σμύρνη, η αρχόντισσα της Μικράς Ασίας¨ που θα συμβάλλει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την Ιστορία των Ελλήνων της Μ. Ασίας.

Περιγραφή του βιβλίου

Η Μικρά Ασία έγινε για τους Έλληνες μια ακόμη πατρίδα, όπου άνθισε ο Ελληνισμός και γράφτηκε σπουδαία ιστορία που απαριθμεί κοντά τρεις χιλιάδες χρόνια. Πολυαγαπημένη πόλη της για τους Έλληνες ήταν η πανέμορφη Σμύρνη, η γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων.

Τον Σεπτέμβριο του 1922, μετά από μία σειρά ιστορικών γεγονότων και πολεμικών επιχειρήσεων, η Σμύρνη πυρπολείται από τον τουρκικό στρατό και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας εκδιώκονται. Γύρω στους 500.000 πρόσφυγες φυγαδεύονται στα ελληνικά νησιά, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και αλλού.

Όσοι Έλληνες Μικρασιάτες κατόρθωσαν να φθάσουν στη Ελλάδα, βρίσκονταν σε κατάσταση τραγική. Αγωνίστηκαν, όμως, να ξαναδημιουργή-σουν τη ζωή τους διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη του τόπου, όπου γεννήθηκαν.

Η ιστορία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας είναι ένα σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε κρατώντας όλα τα καλά, για να αισθανόμαστε υπερήφανοι, και όλα τα άσχημα, για να μην επαναλαμβάνουμε ως λαός και έθνος τα λάθη του παρελθόντος.

Μπορείτε να αποκτήσετε το βιβλίο ¨Σμύρνη, η αρχόντισσα της Μικράς Ασίας¨ της Θεοδώρας ΛούφαΤζοάννου που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Άγκυρα ΕΔΩ.

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα