Σκάκι το παιχνίδι των θεών, αργότερα των βασιλιάδων, των πλουσίων και των σοφών. 

Σκάκι το παιχνίδι των θεών, αργότερα των βασιλιάδων, των πλουσίων και των σοφών. 

Το σκάκι που όλοι γνωρίζουμε σήμερα είναι το αρχαιοελληνικό ΖΑΤΡΙΚΙΟΝ.Η λέξη Ζατρίκιον είναι ξεκάθαρα αρχαιοελληνική και ετυμολογικά προέρχεται από δύο λέξεις, το επιτακτικό μόριο «ζα-» και του ρήματος τριάζω ή τριάσσω.

Γιατί όμως να μάθω στο παιδί μου σκάκι;

  Καταρχήν πρέπει να ξέρουμε ότι ενώ παίζει μαθαίνει  λογική, δηλαδή το χρόνο που θα αφιερώσει ένα παιδί στο παιχνίδι, συγχρόνως θα μάθει να σκέπτεται λογικά.

  Η φύση του παιχνιδιού είναι τέτοια, που το παιδί αναπτύσσει τις ικανότητές του να αναλύει καταστάσεις και να λαμβάνει σωστές αποφάσεις,  κάτι που βοηθάει στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής του.

  Το σκάκι συσχετίζεται άμεσα με την ζωή, δηλαδή:  Όπως μια λάθος κίνηση μπορεί να σε κάνει να χάσεις το παιχνίδι, έτσι και στην αληθινή ζωή αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες για τις πράξεις μας. Αυτό είναι ένα καλό μάθημα για το πώς πρέπει το παιδί να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να πειθαρχεί στους κανόνες.

  Σε εγκεφαλικό επίπεδο, έχει αποδειχθεί πως το σκάκι εξασκεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου. Το αριστερό ημισφαίριο ευθύνεται για την αναλυτική σκέψη, ενώ το δεξί για την κατανόηση αφηρημένων όρων και την δημιουργικότητα. Ενισχύεται η μνήμη, καθώς το παιδί πρέπει να θυμάται κινήσεις, συνδυασμούς και διαφορετικούς τρόπους παιξίματος

   Οι συνδυασμοί των θέσεων και κινήσεων βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα μαθηματικά προβλήματα, καθώς έχουν να κάνουν συνεχώς με τετράγωνα, αριθμούς, γράμματα, γωνίες και προσθαφαιρέσεις στην αξία των κομματιών. Για να γράψει κάποιος σκακιστική σημειογραφία   θα πρέπει να έχει αναπτυγμένη αντίληψη και μαθηματική σκέψη, κάτι που βελτιώνετε συνεχώς με τακτική  εξάσκηση  και  λύσεις γρίφων.

  Επίσης όταν έρθουν τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας, που η προσοχή μπορεί να διασπαστεί με το παραμικρό, οι μικροί μας φίλοι δεν θα αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στο να μείνουν προσηλωμένοι και να κατανοούν όσα διαβάζουν.

  Τέλος σε μια εποχή όπου οι μελλοντικές ασθένειες θα αποτελούνται από απώλεια μνήμης καλό θα είναι όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, να ενισχύσουμε από τώρα την μνήμη μας αρχίζοντας το σκάκι.

                                  Κούσκουρας Αυγερινός Εκπαιδευτής σκακιού ΚΔΑΠ το παιχνιδαγωγείο των νάνων,
Κέντρο νεότητας Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών

Μας ενώνει η αγάπη και η ενασχόληση μας σε ότι αφορά τα παιδιά… Και μετά από πολλές σκέψεις και απόπειρες καταλήξαμε να δημιουργήσουμε το «Παραμυθοσκόπιο» μας, ένα ιστολόγιο με άξονα του το παιδί. Μέσα από αυτό θέλουμε να μοιραστούμε άρθρα και συμβουλές, κατασκευές και ιδέες για δημιουργική απασχόληση, προτάσεις παιδικών βιβλίων και παραμυθιών, συνταγές και διάφορα tips που μπορούν να συμβάλλουν στην καθημερινότητα μας. Αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, όμως, είναι και η ιδιότητα μας ως παιδαγωγοί γι’ αυτό και θα συναντήσετε και άρθρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που ευελπιστούμε, εκτός από τους γονείς, να φανούν χρήσιμα και σε συναδέλφους παιδαγωγούς - εκπαιδευτικούς.

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα