Ραγιάς… του Γιάννη Καλπούζου

Ραγιάς… του Γιάννη Καλπούζου

Ο Γιάννης Καλπούζος είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και ήταν φυσικό να διαβάσω και το νέο του μυθιστόρημα. Το ιστορικό του μυθιστόρημα ¨Ραγιάς- μέρες και νύχτες ¨ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και αποτελεί και πάλι best seller. Η έκδοση του βιβλίου συν έπεσε με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση κάτι που το κατέστησε και απόλυτα επίκαιρο.

Ο Καλπούζος με το νέο του μυθιστόρημα εντρύφησε στα τεκτενόμενα πριν από την Ελληνική Επανάσταση 1821 και στη ζωή των ραγιάδων. Πέρα από την μυθοπλασία, μια δυνατή ιστορία αγάπης, μέσα από το κείμενο ο αναγνώστης θα λάβει πολλά ιστορικά γεγονότα. Ο συγγραφέας μας ταξιδεύει στην παλιά Ελλάδα, με κέντρο της ιστορίας του την Πάτρα. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που περιέχει έρωτα, μίσος, φόβο. Δεν λείπουν οι σκληρές περιγραφές της ζωής των ραγιάδων υπό τον τουρκικό δεσμό αλλά και η άσβεστη ανάγκη για λευτεριά και αγάπη προς την πατρίδα.

Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο

1816-1829. Πάτρα, Τριπολιτσά, Ναύπλιο, Μεσολόγγι

Αφότου ο Αγγελής βρέθηκε φυλακισμένος στο κοτέτσι του Σαχίν Αγά, το μίσος φώλιασε στην ψυχή του σαν φαρμακερό φίδι.
Κατά την εκρηκτική και συγχρόνως σαγηνευτική πορεία του μπαίνει στη δούλεψη ενός στρυφνού και τσιγκούνη πραματευτή, που σου πουλά κωλοφωτιά για καντήλι. Τον ζώνει το μολυβένιο σύγνεφο της σκλαβιάς και του εξευτελισμού των ραγιάδων. Σμίγει με την Κερασία, όπου στο πρόσωπό της βουτάνε και κολυμπούν τα όνειρα. Απαντιέται με κοτζαμπάσηδες, κολίγους και συμπολεμιστές, που είναι πιότερο από αδέρφια και γυναίκα την ώρα της μάχης, ενώ ένα τρομαγμένο Τουρκόπουλο γαντζώνεται πάνω του
.

Στον δρόμο του και δύο γέροντες, οι οποίοι ξεψαχνίζουν το κίνητρο για καθετί μα και τη γλυκιά και φαρμακερή ουσία του «εγώ», η πλανεύτρα Ασπασία, διαβολικοί ξένοι, ντόπιοι τυχοδιώκτες, ο επί τριάντα έξι χρόνια αμίλητος Συμεών, ένας καβαλάρης που σώζει αιχμάλωτες Τουρκοπούλες και ο τρανότερος οχτρός του λεύτερου ανθρώπου, ο φόβος.

Ο Αγγελής βιώνει το μεγαλείο και τη σκοτεινή πλευρά του ματοβαμμένου Εικοσιένα, γκρεμίζοντας μυθεύματα και φανερώνοντας καταχωνιασμένες αλήθειες. Σφιχταγκαλιάζεται με τη φωτιά του ξεσηκωμού, μεταβολίζει την αγριότητα σε ελπίδα, λύτρωση και γλυκασμό, και βροντοφωνάζει: «Θέλω να μην είμαι ραγιάς σε κανέναν. Ραγιάς σε τίποτα!»

Μπορείτε να αποκτήσετε το δικό σας αντίτυπο ΕΔΩ. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο που σίγουρα θέλετε για τη βιβλιοθήκη σας.

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα