Πως φτιάχνονται άραγε οι λαμπάδες…..

Πως φτιάχνονται άραγε οι λαμπάδες…..

Την περασμένη εβδομάδα, στα πλαίσια της προετοιμασίας για το Πάσχα στο σχολείο, επισκεφτήκαμε τη Βιοτεχνία Κηροπλαστικής ΧΑΣΙΩΤΗ, που εδρεύει στην πόλη μας, στα Γρεβενά. Μας περίμεναν με πολύ οργάνωση για να φτιάξουμε και να διακοσμήσουμε τις δικές μας λαμπάδες με χειροποίητα κέρινα στολίδια σε πληθώρα σχεδίων και χρωμάτων. Πριν, από τις δημιουργίες μας όμως, μας έδειξαν και μας έμαθαν τα πάντα για το πως φτιάχνονται τα κεριά και οι λαμπάδες, από την πρώτη ύλη μέχρι την τελική τους μορφή. Η φιλοξενία ήταν κάτι παραπάνω από θερμή και φύγαμε από εκεί με τις μοναδικά στολισμένες λαμπάδες μας και κεράσματα…. Και πραγματικά κάθε λαμπάδα ήταν μοναδική, με οδηγό τη φαντασία του κάθε παιδιού…

Φυσικά και εμείς ενθουσιαστήκαμε και δεν χάσαμε την ευκαιρία να ζητήσουμε μια μικρή συνέντευξη από τους οικοδεσπότες μας…. Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι είναι και ότι πιο επίκαιρο οι λαμπάδες αυτές τις μέρες….

 • Θα μας πείτε λίγα λόγια για την επιχείρηση σας;

Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση που κατασκευάζει κεριά εκκλησίας και πασχαλινές λαμπάδες. Η επιχείρηση μας, Βιοτεχνία Κηροπλαστικής, εδρεύει στα Γρεβενά, στο 2ο χιλ. Γρεβενών – Ελάτου από το 1985 και διαθέτουμε και κατάστημα στο κέντρο της πόλης.

 • Ποια είναι η διαδικασία για να φτιαχτεί ένα κερί;

Αρχίζουμε με το λιώσιμο της παραφίνης, που είναι και η πρώτη ύλη μας, σε θερμοκρασία το λιγότερο 50ο C. Μαζεύουμε τα σιδερένια τελάρα και περνάμε βαμβακερή κλωστή. Βουτάμε τα τελάρα μέσα στην λιωμένη παραφίνη, τόσες φορές, όσες χρειάζεται για να γίνει το κεράκι. Όταν κρυώσει, το κόβουμε με μαχαίρι από κάτω και περνάμε στη διαδικασία της συσκευασίας.

 • Μπορούν τα κεριά να ανακυκλωθούν;

Ανακύκλωση γίνεται, λιώνοντας και πάλι το κερί, αλλά τα κεράκια που είναι αποτέλεσμα της ανακύκλωσης είναι πλέον όλα κίτρινα.

 • Πιστεύετε ότι είναι από τα επαγγέλματα που θα χαθούν στο χρόνο;

Ναι, το επάγγελμα του κηροποιού σιγά σιγά με τα χρόνια χάνεται.

 • Τι σας εντυπωσιάζει περισσότερο στην κηροπλαστική;

Το πιο όμορφο πράγμα στην κηροπλαστική για εμένα προσωπικά, είναι η πασχαλινή λαμπάδα, η προετοιμασία της, το στόλισμα της και όλη η διαδικασία μέχρι να γίνουν όλα τα κέρινα στολίδια που φτιάχνουμε μόνοι μας στο χέρι. 

Με μεγάλη χαρά μας χάρισαν και μια εξ ολοκλήρου χειροποίητη λαμπάδα, με κέρινα στολίδια, και μπορείτε να την αποκτήσετε σε Express Διαγωνισμό που τρέχει στη σελίδα μας στο facebook .

Ευχαριστούμε τον κ. Γιώργο Χασιώτη και την οικογένεια του για την μοναδική εμπειρία που χάρισαν στα παιδιά και την ευγενική καλοσύνη τους να μας δώσουν πληροφορίες για το επάγγελμα τους.

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα