Πως να επιλέξω παιδικό σταθμό

Πως να επιλέξω παιδικό σταθμό

Τον Μάιο όπως κάθε χρόνο αρχίζουν οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς. Το σχολείο αποτελεί τον δεύτερο φορέα κοινωνικοποίησης του παιδιού, μετά την οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι είναι ουσιαστικά το δεύτερο σπίτι του παιδιού. Το σημαντικότερο ίσως σε αυτή τη διαδικασία είναι να είστε προετοιμασμένοι, έχοντας λάβει υπόψη σας όσα θεωρείτε εσείς προτεραιότητα. Θυμηθείτε, η κάθε οικογένεια έχει τον δικό της οικονομικό προγραμματισμό, τις δικές τις ανάγκες και προτεραιότητες.

Σύμφωνα με τις περισσότερες έρευνες η κατάλληλη ηλικία για να πάει ένα παιδί στον παιδικό σταθμό είναι περίπου μετά τη συμπλήρωση των δυο ετών.

Ωστόσο πολλοί από τους γονείς, λόγω των σύγχρονων ρυθμών ζωής και εργασίας, αναγκάζονται να στείλουν τα παιδιά σε πρώιμη ηλικία στο σχολείο.

Οι παιδικοί σταθμοί δέχονται νήπια μεγαλύτερα των 2,5 χρονών και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί δέχονται βρέφη συνήθως από 8 μηνών και άνω.

Ξεκινώντας, η πρώτη απόφαση, την οποία καλείται ο γονιός να πάρει, είναι αν θα επιλέξει έναν δημοτικό ή ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Στην περίπτωση που επιλέξετε δημόσιο παιδικό σταθμό τα πράγματα είναι πιο απλά και οι επιλογές πολύ συγκεκριμένες. Στην περίπτωση ιδιωτικού παιδικού σταθμού μπορείτε να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Βήμα Πρώτο: Επιλέγοντας Περιοχή και Ωράριο

Αναλογιστείτε:

 • Είναι σημαντικό για μένα να είναι ο παιδικός σταθμός κοντά στο σπίτι μου ;
 • Είναι σημαντικό για μένα να είναι ο παιδικός σταθμός κοντά στην εργασία μου ;
 • Από ποια μέχρι ποια ώρα θέλω να βρίσκεται το παιδί μου στο σχολείο ;
 • Εκτός από τις επίσημες εορτές και αργίες, αρκετά σχολεία παραμένουν κλειστά και κα΄ποιες επιπρόσθετε μέρες. Ενημερωθείτε για το ποιες περιόδους μένει κλειστό το σχολείο, ώστε να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που εργάζεστε.

Βήμα Δεύτερο

Επιλέξτε μεταξύ των παιδικών σταθμών της περιοχής που σας ενδιαφέρει και τηλεφωνήστε προκειμένου να κλείσετε ένα ραντεβού για ενημέρωση.

Χρήσιμο είναι κατά την επίσκεψή σας στα υποψήφια σχολεία να έχετε έτοιμη μια λίστα με συγκεκριμένα ερωτήματα, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα λάβετε ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με θέματα που σας απασχολούν.

Δίδακτρα – Θέματα Πληρωμής

 • Ενημερωθείτε για τα μηνιαία δίδακτρα και τι αυτά περιλαμβάνουν
 • Η μεταφορά με σχολικό, η γραφική ύλη και η συμμετοχή στις γιορτές ή σε εκπαιδευτικές επισκέψεις μπορεί σε μερικά σχολεία να έχουν επιπλέον χρέωση. Ρωτήστε για την πολιτική του σχολείου.
 • Πώς καταβάλλονται τα δίδακτρα; Σε πόσες δόσεις; Απαιτείται προκαταβολή;

Θέματα Ασφαλείας και Υγιεινής

Συνήθως σε όλους τους παιδικούς σταθμούς θα σας προσφέρουν μια μικρή ξενάγηση στους χώρους.

 • Ζητήστε να δείτε την άδεια λειτουργίας του σταθμού, ώστε να είστε σίγουροι ότι ο σταθμός λειτουργεί πληρώντας όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις.
 • Ενημερωθείτε για τους παιδαγωγούς που θα ασχολούνται με το παιδί σας και αν έχουν τη σχετική εμπειρία και πτυχία.
 • Περιηγηθείτε στις τουαλέτες, κουζίνα, ώστε να διαπιστώσετε και οι ίδιοι αν είναι καθαροί .
 • Υπάρχει προσωπικό που έχει στην ευθύνη του την καθαριότητα; Κάθε πότε καθαρίζονται οι χώροι;
 • Διαθέτει ο παιδικός σταθμός θέρμανση; Τι είδους ;
 • Είναι η εξώπορτα πάντα κλειδωμένη ;
 • Πώς γίνεται η αποβίβαση από το σχολικό λεωφορείο ;
 • Σε κάθε περίπτωση σιγουρευτείτε ότι το περιβάλλον είναι ευχάριστο, αποπνέει το «αίσθημα του ανήκειν» και φυσικά σύστοιχο με τα ενδιαφέροντα ενός παιδιού αυτής της ηλικίας. www.shape.gr

Μας ενώνει η αγάπη και η ενασχόληση μας σε ότι αφορά τα παιδιά… Και μετά από πολλές σκέψεις και απόπειρες καταλήξαμε να δημιουργήσουμε το «Παραμυθοσκόπιο» μας, ένα ιστολόγιο με άξονα του το παιδί. Μέσα από αυτό θέλουμε να μοιραστούμε άρθρα και συμβουλές, κατασκευές και ιδέες για δημιουργική απασχόληση, προτάσεις παιδικών βιβλίων και παραμυθιών, συνταγές και διάφορα tips που μπορούν να συμβάλλουν στην καθημερινότητα μας. Αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, όμως, είναι και η ιδιότητα μας ως παιδαγωγοί γι’ αυτό και θα συναντήσετε και άρθρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που ευελπιστούμε, εκτός από τους γονείς, να φανούν χρήσιμα και σε συναδέλφους παιδαγωγούς - εκπαιδευτικούς.

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα