Πολλά ψέματα είπαμε…..ας πούμε και μια αλήθεια!!

Πολλά ψέματα είπαμε…..ας πούμε και μια αλήθεια!!

Πρωταπριλιά σήμερα!!! Η μέρα που γιορτάζει ο κάθε ψεύτης!!

Κάθε χρόνο την 1η  Απριλίου είμαστε ελεύθεροι να λέμε αθώα ψέματα και να κάνουμε φάρσες στα ¨θυματα¨μας!!

Πως προέκυψε όμως να γιορτάζονται τα ψέματα την πρώτη Απριλίου;

 Μια από τις διάφορες εκδοχές που κυκλοφορούν είναι ότι  το πρωταπριλιάτικο ψέμα έχει τις ρίζες του στη Γαλλία του 15ου αιώνα,  όπου για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πρώτη του Απρίλη είχε καθιερωθεί ως πρωτοχρονιά σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη που τη γιόρταζε 1 Ιανουαρίου. Αυτό άλλαξε το 1564, όπου ο Βασιλιάς Κάρολος Θ΄ καθιέρωσε  την πρώτη Ιανουαρίου σαν πρωτοχρονιά. Το γεγονός αυτό δεν έγινε εύκολα δεκτό από τους ¨παραδοσιακούς ¨υποστηρικτές του εθίμου που συνέχιζαν να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά την πρώτη μέρα του Απρίλη, κάτι που προκαλούσε τα πειράγματα από τους υπόλοιπους Γάλλους, με ψεύτικα δώρα και ψέματα.

 Ένας από τους διασημότερους και αξιαγάπητους ψεύτες όλου του κόσμου είναι, ποιος άλλος, ο Πινόκιο («Οι Περιπέτειες του Πινόκιο» του Κάρλο Κολόντι, 1883). Αυτή η διάσημη ξύλινη κούκλα, φτιαγμένη από τα χέρια του Τζεπέτο, όπου είναι και ο κεντρικός ήρωας του ομώνυμου Ιταλικού παραμυθιού. Ή ζωντανή μαριονέτα  μας  είχε την ατυχία να μεγαλώνει η μύτη του με κάθε ψέμα που έλεγε….. ευτυχώς υπήρχε και η καλή νεραΐδα, που λυπήθηκε το γερο – Τζεπέτο και μεταμόρφωσε τον μικρό μας ψεύτη σε κανονικό αγόρι. 

Για να βάλουμε και λίγο το ελληνικό στοιχείο μέσα, γιατί και εμείς οι Έλληνες είμαστε πρώτοι στα ψεματάκια και στις φάρσες ας θυμηθούμε μια παροιμία, χαρακτηριστική για την Πρωταπριλιά:

«Αλήθεια χωρίς ψέματα, φαϊ χωρίς αλάτι»    και ειλικρινά πόσο άγευστο είναι ένα φαϊ χωρίς αλάτι…

Κλείνοντας, γιορτάστε αυτή τη μέρα, πείτε μικρά αθώα ψεματάκια, κοροϊδέψτε λίγο τα ¨θυματα¨ σας και δεν πειράζει αν γίνετε και εσείς για λίγο ¨θυμα¨ μιας καλοστημένης φάρσας…. Και προσοχή αθώα είπαμε …..και μην κοιτάτε και συνέχεια κάτω αν σας λύθηκαν τα κορδόνια….

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα