
Παραδοσιακά Τσουρέκια
Πάντα τη Μεγάλη Εβδομάδα η Ελλάδα μυρίζει μαχλέπι, κακουλέ και οι νοικοκυρές ζυμώνουν τα τσουρέκια για το Πάσχα. Σας δίνουμε και εμείς τη δική μας παραδοσιακή συνταγή.
Υλικά
- 1,750γρ αλεύρι
- 1 βιτάμ
- 1 ποτήρι γάλα
- ½ κιλό ζάχαρη
- 6 αυγά
- ½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα πορτοκαλιού
- Μαχλέπι – 2 κουτ. γλυκού
- Κακουλέ – 1κουτ. γλυκού
- Μάγια 120 γραμ.
Εκτέλεση
Σε μια λεκάνη λιγώνουμε τη μαγιά σε ½ ποτήρι γάλα (ζεστό), ρίχνουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και αλεύρι ώστε να γίνει χυλός, το αφήνουμε 15΄ λεπτά. Συγχρόνως χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη στο μίξερ . Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά . Αρχίζουμε ζυμώνουμε βουτώντας τα χέρια μας στο λιωμένο βούτυρο. Αφού το ζυμώσουμε το αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί. Ζυμώνουμε πάλι και το αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά. Πλάθουμε τα τσουρέκια μας σε πλεξούδες. Αφήνουμε να φουσκώσουν. Πριν τα ψήσουμε τα περνάμε με αυγό (1 κρόκο, 1 κ.γ. ζάχαρη, 2κ.σ.νερο). Αφού τα αλείψουμε τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
Ψήνουμε στους 170ο C για 20 με 30 λεπτά.
Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!!!!!