
Παραδοσιακά Γλυκά των Χριστουγέννων
Οι φούρνοι έχουν πάρει φωτιά και χιλιάδες μελομακάρονα και κουραμπιέδες ψήνονται…. Σας έχουμε δυο συνταγές για πεντανόστιμα γλυκά!!
Μελομακάρονα

Υλικά
- 3 ποτήρια λάδι
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
- 1 ποτήρι καρύδια
- 1 baking powder – ξύσμα πορτοκάλι
- 1 φλυτζάνι κονιάκ
- 2 κουτ. γλυκ. σόδα με λεμόνι
- κανέλλα – γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- 1 1/2 ποτήρι μέλι
- 3 ποτήρια νερό
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στη λεκάνη το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό και ανακατεύουμε. Αφού λιώσει η ζάχαρη ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε τα αλεσμένα καρύδια. Ζυμώνουμε σιγά σιγά μέχρι να έχουμε μια σκληρή ζύμη. Τα πλάθουμε λίγο μακρόστενα και τα ψήνουμε στους 180οC βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μέχρι να κοκκινήσουν.
Για το σιρόπι – Μόλις λιώσει η ζάχαρη με το νερό προσθέτουμε το μέλι. Το μέλι αφρίζει, βγάζουμε τον αφρό και το αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη. Στο ζεστό σιρόπι βάζουμε τα μελομακάρονα και τα γυρίζουμε και από τις δυο πλευρές. Από πάνω ρίχνουμε λίγα καρύδια
Κουραμπιέδες

Υλικά
- 500 γραμ. βούτυρο
- 1 κούπα άχνη
- 1 φλυτζ. του καφέ κονιάκ
- 1 κουτ. γλυκ. σόδα στο λεμόνι
- 1 baking powder
- Αμύγδαλα καβουρδισμένα
- 800 γραμ. αλεύρι
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο πολύ καλά. Ρίχνουμε την άχνη και το κονιάκ και σταματάμε το μίξερ. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι, όσο πάρει για να γίνει η ζύμη σφιχτή. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Μόλις η ζύμη είναι εύπλαστη είτε κάνουμε μικρές μπαλίτσες είτε απλώνουμε τη ζύμη και κόβουμε με τα κουπάτ σε πάχος όπου καλύπτει το κουπάτ λίγο πάνω από τη μέση. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180οC περίπου για μισή ώρα, μέχρι να κοκκινίσουν λίγο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη αφού την κοσκινίσουμε.
Καλές γλυκοδημιουργίες!!!