
Πάστα ταψιού
Υλικά για 16 πάστες
Για το παντεσπάνι θα χρειαστείτε
- 6 αυγά
- 6 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 6 κοτ. σούπας αλεύρι
- 4 κουτ. σούπας κακάο
- 4 κουτ. σούπας σπορέλαιο
- 1 βανίλια
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν
Για το σιρόπι θα χρειαστείτε
- 2 κούπες νερό
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 βανίλια
- 1 κουτ. σούπας κονιάκ ή άλλο ποτό της αρεσκείας σας
- 1 κουτ. γλυκού χυμό από λεμόνι ή μια κουτ. σούπας γλυκόζη
Εκτέλεση
Χτυπάω τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να φουσκώσουν 3 – 4 λεπτά. Ρίχνω και τη βανίλια. Προσθέτω το αλεύρι αν το έχω κοσκινίσει με το κακάο και το μπέικιν στην πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ και τέλος ρίχνω λίγο – λίγο το σπορέλαιο. Αν μπορείτε να κάνετε το ανακάτεμα των στερεών υλικών στο μείγμα των αυγών με σπάτουλα, ακόμη καλύτερα, για να μη χάσουμε πολύ όγκο από το φούσκωμα τους. Αδειάζω το μείγμα σε ταψάκι βουτυρωμένο 35Χ30 περίπου και ψήνω στους 180οC στις αντιστάσεις για 10 λεπτά ή μέχρι να δοκιμλασω με την οδοντογλυφίδα και να βγαίνει στεγνή. Όσο ψήνεται το παντεσπάνι βράζω το σιρόπι – 3 λεπτά μόνο, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το κονιάκ. Περιχύνω με το καυτό σιρόπι σε καυτό γλυκό. Αφήνω να κρυώσει.
Για τη λευκή κρέμα
- 2 κονσέρβες μόρφατ φυτική σαντιγί ( κρύες από το ψυγείο)
- 1 κουτάκι ζαχαρούχο (397γρ. )
- 1 βανίλια
Χτυπάω τα δυο μόρφατ να γίνουν σαντιγί, προσθέτω το ζαχαρούχο και τη βανίλια και απλώνω την κρέμα στο κρύο παντεσπάνι. Το βάζω στο ψυγείο να παγώσει για 1 ώρα τουλάχιστον.
Για τη γκανάζ σοκολάτας
- 200 γραμ. κουβερτούρα (ψιλοκομμένη)
- 150 γραμ. γάλα εβαπορέ (αδιάλυτο) πλήρες
- 1 κουτ. σούπας μέλι ή γλυκόζη
Βράζω το γάλα, το ρίχνω πάνω στην ψιλοκομμένη σοκολάτα, προσθέτω και το μέλι, ανακατεύω και αφήνω να γίνει χλιαρή. Περιχύνω και απλώνω με σπάτουλα τη γκανάζ πάνω από την παγωμένη κρέμα. Ξανά 1 -2 ωρίτσες ψυγείο και έτοιμη η πάστα ταψιού!!!!
Προτιμήστε αφού παγώσει το γλυκό, πρώτα να το κόψετε σε κομμάτια σκουπίζοντας το μαχαίρι με χαρτί κουζίνας στην κάθε κοψιά και έπειτα να το πασπαλίσετε με ότι θέλετε. Έτσι θα κοπούν τα κομμάτια ομοιόμορφα. Καλή επιτυχία!!!!