
Οργάνωση μελέτης
Τα σχολεία έχουν, ήδη, ανοίξει και το διάβασμα γίνεται, σιγά-σιγά βραχνάς για μικρούς και μεγάλους! Ιστορία, Μαθηματικά, Σκέφτομαι και Γράφω, Αντιγραφή κι ορθογραφία… Και κάπου εκεί, θυμάσαι ότι το παιδί έχει να πάει στο γυμναστήριο ή στο φροντιστήριο! Το άγχος σε κατακλύζει και τα νεύρα σε πιάνουν στο λεπτό, αφού το “σποράκι” σου δεν έχει διάθεση να συνεργαστεί! Μανούλα…Μπαμπά..Μην αγχώνεσαι.. Σου έχουμε μερικές συμβουλές για να γίνουν όλα στο λεπτό!
- Είναι πολύ βασικό να υπάρχει μια ρουτίνα, καθημερινά! Έτσι, καλό θα ήταν να αφήσετε το παιδί να επιλέξει ποια στιγμή της ημέρας θα ήθελε να διαβάσει! Πριν ή μετά το μεσημεριανό φαγητό, εάν θα ήθελε πρώτα να χαλαρώσει και μετά να διαβάσει.
- Βοηθήστε το παιδί να καταγράψει όλα όσα έχει να κάνει για την επόμενη ημέρα και τσεκάρετε κάθε φορά που τελειώνει κάτι. Με αυτό τον τρόπο, θα μάθει και το ίδιο να είναι υπεύθυνο και θα αποφύγετε το γνωστό… “Ωχ! ξέχασα να διαβάσω την ιστορία!”, στις 10 το βράδυ!
- Αφήστε το παιδί να επιλέξει το χώρο που, θα διαβάζει και φροντίστε να είναι πάντα ο ίδιος. Ιδανικά, κατάλληλος χώρος είναι εκείνος, όπου υπάρχει ένα γραφείο με άνετη καρέκλα και όλα τα απαραίτητα, όπως μολύβια,σβήστρες κ ό,τι άλλο χρειάζεται.
- Προτιμήστε να υπάρχει ησυχία κατά τη διάρκεια του διαβάσματος για έτσι το παιδί θα παραμείνει περισσότερη ώρα συγκεντρωμένο! Άρα η ηλεκτρική σκούπα θα περιμένει λίγο ακόμη!
- Ένα μπαλάκι αντιστρές, ίσως βοηθήσει αφού έτσι θα ισορροπήσει το άγχος της μελέτης κι η κινητική ανησυχία.
- Για το τέλος άφησα, τον αγαπημένο μου, πίνακα επιβράβευσης! Πιστεύω πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να ολοκληρώσει ένας μαθητής του το διάβασμα του! Σε ημερήσιο πίνακα κολλάμε αυτοκόλλητο ή βάζουμε σφραγίδα κάθε φορά που το παιδί τελειώνει κάτι. Ορίζουμε το μέγιστο αριθμό από σφραγίδες και αυτοκόλλητα που χρειάζονται για να επιβραβευθεί το παιδί, με μια βόλτα, μια λιχουδιά…
Να θυμάστε πως για να είναι η μελέτη πιο αποδοτική ένα παιδί της Α’ δημοτικού δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 με 45 λεπτά διαβάσματος, τη 1,5 ώρα ένα παιδί που βρίσκεται στις μεσαίες τάξεις δημοτικού και τις 2 ώρες αυτό που φοιτούν στην έκτη τάξη!