Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων 

odontotos-sidirodromos-diakoptou-kalavriton

Οδοντωτός Σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων 

Μια μοναδική απόδραση με τα παιδιά είναι η επίσκεψη στον Οδοντωτό Σιδηρόδρομο Διακοπτού – Καλαβρύτων. Ο μικρός μας λατρεύει τα τρένα και αποφασίσαμε να του κάνουμε έκπληξη το ταξίδι αυτό!! Ξεκινήσαμε από τα Γρεβενά και μετά από τέσσερις ώρες φτάσαμε στον προορισμός μας. Μείναμε στο Διακοπτό και την επόμενη μέρα πήραμε το πρώτο τρένο για Καλάβρυτα. Τα εισιτήρια τα είχαμε κλείσει διαδικτυακά πριν το ταξίδι οπότε δεν είχαμε τον φόβο μήπως δεν υπάρξουν θέσεις. Κάτι που σας συνιστώ να κάνετε και εσείς γιατί τα δρομολόγια είναι συγκεκριμένα. Η άγρια ομορφιά της φύσης σε συνδυασμό με την μοναδικότητα του Οδοντωτού το καθιστούν ένα μοναδικό προορισμό που θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη των παιδιών σας.

Ιστορία του Οδοντωτού

Η Σιδηροδρομική γραμμή Διακοπτού – Καλαβρύτων ή απλά Οδοντωτός, είναι οδοντωτή Σιδηροδρομική γραμμή  στενού εύρους στην Αχαιας  που συνδέει το Διακοπτό  με τα Καλάβρυτα.

Αποτελεί έργο της περιόδου του Χαρίλαου Τρικούπη  που ξεκίνησε το 1889 και εγκαινιάστηκε το 1896 . Αποτέλεσε ένα από τα δυσκολότερα έργα για την εποχή του λόγω του ιδιαίτερα δύσβατου εδάφους αλλά και του μεγάλου υψομέτρου στο οποίο κατέληγε, καθώς ο Οδοντωτός αποτελεί τον ορεινότερο σιδηρόδρομο της Ελλάδας . Για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες ο σιδηρόδρομος κατασκευάστηκε με την τεχνική της οδόντωσης κατά την οποία το τρένο γαντζώνεται, χρησιμοποιώντας κατάλληλα γρανάζια, σε οδοντωτές σιδηροτροχιές   στις διαδρομές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 10%. Ο σιδηρόδρομος διασχίζει το Φαραγγι του Βουραικού  περνώντας σε μεγάλο μήκος του από σήταγγες και γέφυρες, καλύπτοντας συνολικά απόσταση 22 χιλιομέτρων .

Ο Οδοντωτός είναι από τις στενότερες σιδηροδρομικές γραμμές στην Ελλάδα. Ο λόγος που κατασκευάστηκε τόσο στενός είναι για να χρησιμοποιηθούν μικρότερα και πιο ευέλικτα βαγόνια για την δύσκολη αυτή διαδρομή.

Ο Οδοντωτός από το Διακοπτό εισέρχεται στο φαράγγι του Βουραικου . Στο μέσο περίπου της διαδρομής, μετά από 12 χιλιόμετρα, πραγματοποιεί στάση στο χωριό Κάτω Ζαχλωρού , ενώ στο σημείο αυτό εξυπηρετεί και τους επισκέπτες της ιστορικής Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου.

Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για τουριστική περιήγηση σε μία από τις ομορφότερες και εντυπωσιακότερες διαδρομές της Ελλάδας, ενώ επίσης κάθε χρόνο κατά την δεύτερη Κυριακή  του Μαιου , διοργανώνεται από το «Σύλλογο Ορειβασίας και Χιονοδρομίας Καλαβρύτων», το «Πανελλήνιο Πέρασμα» του φαραγγιού με τη συμμετοχή εκατοντάδων ορειβατών και πεζοπόρων.

Απαραίτητο αξεσουάρ είναι η φωτογραφική σας μηχανή για να αποτυπώσετε τις πιο όμορφες στιγμές σας!

Μας ενώνει η αγάπη και η ενασχόληση μας σε ότι αφορά τα παιδιά… Και μετά από πολλές σκέψεις και απόπειρες καταλήξαμε να δημιουργήσουμε το «Παραμυθοσκόπιο» μας, ένα ιστολόγιο με άξονα του το παιδί. Μέσα από αυτό θέλουμε να μοιραστούμε άρθρα και συμβουλές, κατασκευές και ιδέες για δημιουργική απασχόληση, προτάσεις παιδικών βιβλίων και παραμυθιών, συνταγές και διάφορα tips που μπορούν να συμβάλλουν στην καθημερινότητα μας. Αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, όμως, είναι και η ιδιότητα μας ως παιδαγωγοί γι’ αυτό και θα συναντήσετε και άρθρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που ευελπιστούμε, εκτός από τους γονείς, να φανούν χρήσιμα και σε συναδέλφους παιδαγωγούς - εκπαιδευτικούς.

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα