Μια φιλία στη Σμύρνη

Μια φιλία στη Σμύρνη

Η αλήθεια είναι ότι είχα καιρό να διαβάσω κάποιο βιβλίο, έχουμε εθιστεί στα παιδικά βλέπετε… Μόλις όμως έπεσε στα χέρια μου το βιβλίο της Μαρίας Ηλιού ¨Μια φιλία στη Σμύρνη¨ δεν αντιστάθηκα και ξεκίνησα αμέσως την ανάγνωση.

Το μυθιστόρημα της σκηνοθέτιδας Μαρίας Ηλιού ¨Μια φιλία στη Σμύρνη¨ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας και μας παρουσιάζει μια ιστορία τεσσάρων φίλων. Τέσσερις φίλοι, προερχόμενοι από μεγαλοαστικές οικογένειες που εκπροσωπούν τις τέσσερεις διαφορετικές κοινότητες της αστικής τάξης της πόλης, που μπορεί να τους χώριζαν θρησκείες και εθνότητες τους ένωνε όμως η κοσμοπολίτικη Σμύρνη. Ένα υπέροχο μυθιστόρημα βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, με επιβεβαιωμένες πηγές, που η ίδια η συγγραφέας αναφέρει στο ευχαριστήριο σημείωμα της.

Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο

Το μυθιστόρημα Μια φιλία στη Σμύρνη είναι η ιστορία της φιλίας της Άννας, της Ρόζας, του Ρεσάτ, του Ισαάκ και των οικογενειών τους –Βλαστού, Μπερμπεριάν, Κασαμπά και Μοντιάνο– από το 1912, όταν τα παιδιά είναι οκτώ χρονών στη Σμύρνη, έως την Καταστροφή το 1922 και στη Νέα Υόρκη το 1962. Μετά από ευτυχισμένα χρόνια, τα παιδιά και οι οικογένειές τους αρχίζουν να ζουν στιγμές αγωνίας με τους διωγμούς του ’14 και με τον Ευρωπαϊκό πόλεμο που ξεσπάει. Αλλά η Σμύρνη πάντα σώζεται και οι Σμυρνιοί ξέρουν να μην χάνουν το κέφι τους. Ακόμη και όταν το αγγλικό πολεμικό Ευρύαλος βομβαρδίζει το ’16 τα οχυρωματικά έργα στον κόλπο της Σμύρνης, οι φίλοι συναντιούνται στο Quai αργά το απόγευμα να δουν τους πίδακες που τινάζονται ψηλά στη θάλασσα όταν το πολεμικό πλοίο αστοχεί. Οι Άγγλοι έχουν ειδοποιήσει ότι δεν θα χτυπήσουν τη Σμύρνη. Καθώς όμως τα παιδιά μεγαλώνουν προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, η πόλη τους κινδυνεύει όλο και περισσότερο. Το Μια φιλία στη Σμύρνη είναι μια ιστορία ενηλικίωσης όπου οι άνθρωποι, μετά από εφιαλτικές στιγμές το φθινόπωρο του ’22, βρίσκουν τη δύναμη να ζήσουν.

Ένα μυθιστόρημα που θα σας ξεναγήσει στην όμορφη Σμύρνη και θα σας μυήσει στα μυστικά των κατοίκων της. Το υπέροχο βιβλίο ¨Μια φιλία στη Σμύρνη¨ κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας και μπορείτε να το αποκτήσετε ΕΔΩ.

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα