Μηνιγγίτιδα τύπου Β – Η πρόληψη σώζει ζωές
Η Μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι μια ύπουλη νόσος που μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες παρενέργειες από παράλυση έως και θάνατο. Η μετάδοση της είναι σχετικά εύκολη μέσα από το βήχα, το σάλιο ή ακόμη κι ένα φιλί. Τα αρχικά συμπτώματα είναι, συνήθως, όπως μιας απλής ίωσης με πολύ γρήγορη εξέλιξη, ακόμη και σε 6 ή 12 ώρες, όπου μπορούν να παρουσιαστούν αυχενική δυσκαμψία, αιμοραγικό εξάνθημα, υψηλός πυρετός και σε ορισμένες περιπτώσεις σύγχυση, φωτοφοβία και εμετό. Ευάλωτες ομάδες κυρίως τα βρέφη και τα νήπια έως 4 ετών καθώς και έφηβοι και νεαροί ενήλικες.
Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μικρή άνοδος στα περιστατικά, κάτι το οποίο οφείλεται, κυρίως, στην έλλειψη πρόληψης και ενημέρωσης. Η κατάλληλη πρόληψη είναι ο εμβολιασμός από την ηλικία των 2 μηνών και άνω με το εμβόλιο με την εμπορική ονομασία Bexsero. Το συγκεκριμένο εμβόλιο κυκλοφορεί στην Ελλάδα τα τελευταία 4 – 5 χρόνια με κόστος περίπου 105 ευρώ η δόση, διότι δυστυχώς δεν καλύπτεται ακόμη δωρεάν από τα ταμεία, παρά μόνο σε ευάλωτες ομάδες.
Προσωπικά, μετά από συζήτηση με την παιδίατρο μου, επέλεξα να εμβολιάσω το παιδί μου μόλις έγινε 8 μηνών και ήδη έχουμε συμπληρώσει τις 2 δόσεις, απαιτείται ακόμη μια δόση γιατί ο εμβολιασμός του ξεκίνησε πριν την ηλικία των 2 ετών. Οι παρενέργειες που αντιμετώπισα στον μικρό μου, και οι πιο συνηθισμένες θα έλεγα, ήταν πυρετός, σε εμάς ελάχιστος έως 38, κοκκίνισμα κ λίγο πρήξιμο στο σημείο με διάρκεια 1-2 μέρες. Αν αναλογιστούμε πόσο σοβαρή αρρώστια είναι, καλό θα ήταν, να μην χάνουμε χρόνο σκεπτόμενοι τις παρενέργειες είτε ακόμη και το κόστος. Μπορούμε και οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον κατάλληλο εμβολιασμό.
Πηγή: www.dentoriskaro.gr