
Μελομακάρονα!!!
…και έρχονται τα Χριστούγεννα και ανυπομονείς να φας όλες αυτές τις λιχουδιές…όπως τα παιδιά περιμένουν τον Άη Βασίλη… Εμείς, φέτος, φτιάξαμε την πρώτη “παρτίδα” μελομακάρονων… Βλέπετε…έχουμε κι έναν παππού στην οικογένειά μας, που χατίρι δεν μπορούμε να του χαλάσουμε, αν ζητήσει κάτι… Έτσι, του φτιάξαμε τα αγαπημένα του μελομακάρονα κι ας ήταν πολύ νωρίς… Αν θέλετε κι εσείς να φτιάξετε μελομακάρονα, λοιπόν, σας δίνουμε την , πανεύκολη, συνταγή!!!
ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι
- 500 γρ. νερό
- 150 γρ. μέλι
- 800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
- 3 στικ κανέλα
- 3 γαρίφαλα
Για τη ζύμη
- 400 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 400 γρ. σπορέλαιο
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 2-3 κ.γ. κανέλα
- 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- ξύσμα, από 2 πορτοκάλια
- 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
- 200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε, πάντα, φτιάχνοντας το σιρόπι… Αυτό γιατί, όπως λέει κι η μαμά: “κρύο σιρόπι..ζεστά μελομακάρονα για να μη λασπώσουν”! Για αρχή, βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, να βράσουν. Όταν έχει πάρει μια βράση το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε και το μέλι.

Συνεχίζουμε φτιάχνοντας τα μελομακάρονα, ξεκινώντας από την προθέρμανση του φούρνου (180 βαθμούς αέρα). Έπειτα βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπωλ και ανακατεύουμε. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά. Όταν είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε, καυτά, στο κρύο σιρόπι και το τέλος βάζουμε, από πάνω, το καρύδι και το μέλι!
