Λαζαράκια…….με αλάτι

Λαζαράκια…….με αλάτι

Πλησιάζει Σάββατο του Λαζάρου, όπου και ξεκινούν τα έθιμα των ημερών του Πάσχα. Έθιμά πολλά και διαφορετικά από τόπο σε τόπο….. Στην πόλη μου, τα Γρεβενά, από μικρή θυμάμαι που ετοιμάζαμε τα καλαθάκια μας, τα στολίζαμε με όμορφα λουλούδια και από πολύ πρωί το Σάββατο του Λαζάρου, γυρνούσαμε τις γειτονιές τραγουδώντας σε κάθε σπίτι τα Κάλαντα του Λαζάρου. Φυσικά, το μεσημέρι γυρνούσαμε σπίτι με γεμάτο καλαθάκι, αυγά (που προσωπικά συνήθως τα έκανα ομελέτα στη διαδρομή), καραμέλες, σοκολατάκια αλλά και χρήματα που σχεδόν πάντα τα επενδύαμε σε ένα παιχνίδι που είχαμε βάλει στο μάτι. Όμορφες εποχές γεμάτες αθωώτητα…

Κάθε τόπος έχει τα δικά του έθιμα, πολύ συνηθισμένο όμως σε πολλές περιοχές για το Σάββατο του Λαζάρου είναι τα ¨Λαζαράκια¨. «Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν παλαιότερα. Ζυμώνουν, λοιπόν, οι νοικοκυρές, για την ψυχή του Λάζαρου, γλυκά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου σε σάβανο με τα χέρια σταυρωμένα, όπως παριστάνεται ο φίλος του Χρηστού στις εικόνες.

Το έθιμο το γνώρισα στην Κρήτη, γιατί εμείς δεν το είχαμε σαν παράδοση και από τότε αρκετές φορές το αναβιώνουμε στον Παιδικό. Έτσι και φέτος γνωρίζουμε ήθη και έθιμα και σήμερα την τιμητική τους είχαν τα ¨Λαζαράκια¨ δεν τα φτιάξαμε γλυκά αλλά με τη συνηθισμένη αλατοζύμη. Φτιάξαμε τη ζύμη και ο καθένας έπλασε το δικό του ¨Λαζαράκι¨ και για μάτια βάλαμε γαρύφαλλα. Τα ψήσαμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να σκληρύνουν και να μην έχουν καθόλου υγρασία και ήταν έτοιμα για το σπίτι μας, για διακόσμηση μόνο, γιατί τα δικά μας ¨Λαζαράκια¨ δεν είναι γλυκά αλλά πολύ πολύ αλμυρά……. Τα παιδάκια ευχαριστήθηκαν τη διαδικασία και γνώρισαν και το έθιμο…θα σας το πρότεινα και για το σπίτι γιατί είναι πολύ εύκολή δραστηριότητα με απλά υλικά που πάντα έχουμε στην κουζίνα μας.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα αλάτι
  • Γαρύφαλλα

Φυσικά, αν θέλετε να τα δοκιμάσετε κιόλας μπορείτε να κάνετε την κανονική γλυκιά  τους συνταγή που μπορείτε να βρείτε εδώ από τον Άκη Πετρετζίκη ή να τα φτιάξετε με οποιαδήποτε ζύμη για κουλούρια σας αρέσει ζυμώνοντας τα με σταυρωμένα χέρια και γαρύφαλλα.

Καλή επιτυχία σε όποια μέθοδο αποφασίσετε να τα φτιάξετε!!!

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα