Κόκκινη κλωστή δεμένη…

Κόκκινη κλωστή δεμένη…

Μάρτιος…ή Μάρτης… Ο πρώτος μήνας της Άνοιξης… Η μουντάδα του χειμώνα μας “αφήνει” και της θέση της παίρνει ο λαμπερός ήλιος!

Σύμφωνα με την παράδοση, λοιπόν, την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου, μικροί και μεγάλοι, ετοιμάζουν το “μάρτη” τους… Ένα βραχιολάκι από κόκκινη και άσπρη κλωστή, το οποίο το φοράμε την πρώτη μέρα του Μαρτίου. Στις 9 του μήνα ή όταν δούμε το πρώτο χελιδόνι, αφήνουμε το βραχιόλι στο κλαδί ενός δέντρου. Σκοπός είναι να το πάρουν τα χελιδόνια και να φτιάξουν τις φωλιές τους! Υπάρχει η άποψη ότι το συγκεκριμένο έθιμο, ίσως και να έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα.

Η πιο παραδοσιακή κατασκευή του “μάρτη” έχει διαδοθεί από στόμα σε στόμα… Από γενιά σε γενιά.. Έτσι, θυμάμαι τη γιαγιά μου να παίρνει δύο κλωστές, μία κόκκινη και μία άσπρη, και να κάνει ένα κόμπο στην αρχή τους. Στη συνέχεια, στριφογύριζε τις δυο κλωστές προς την ίδια φορά.. Τις άφηνε κι εκείνες γίνονταν ένα.. Μου το έδενε στο χέρι και μου εξηγούσε πότε και γιατί να τον βγάλω… Εδώ που τα λέμε, ποτέ δεν τον έβγαλα στην ώρα του!!!

Καλό Μήνα!!!

Αν έχεις κόρη όμορφη
ο ήλιος θα ζηλέψει…
Γι’ αυτό μαρτάκι να φορεί
να μην τη νε πλανέψει…

Είμαι η Ναυσικά, φιλόλογος - Ειδική παιδαγωγός, μεγάλωσα και ζω στα Γρεβενά. Από μικρή ήθελα να γίνω… κομμώτρια, μακιγιέζ, γιατρός… Τα σχέδια μου άλλαξαν, όταν κατάλαβα πόσο αγαπώ τα παιδιά. Κάπου εκεί, γνωρίζω και την ειδική αγωγή, που αναμφισβήτητα, με κερδίζει αστραπιαία. Πλέον, εργάζομαι σε ιδιωτικό κέντρο δημιουργικής απασχόλησης στα Γρεβενά. Η ιδέα του «Παραμυθοσκόπιου» ήταν για μένα μια πρόκληση, που φυσικά, δε μπορούσα να αρνηθώ στα κορίτσια..

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα