Κουραμπιέδες και Μελομακάρονα … με τη συνταγή της γιαγιάς!

Κουραμπιέδες και Μελομακάρονα … με τη συνταγή της γιαγιάς!

Τα πατροπαράδοτα γλυκά των Χριστουγέννων, Κουραμπιέδες και Μελομακάρονα, έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν την θέση τους στις πιατέλες μας. Τα περισσότερα σπίτια μοσχομυρίζουν κανέλλα ή φρέσκο βούτυρο…. Εγώ είμαι από τους αναποφάσιστους.. δεν μπορώ να καταλήξω ποιο μου αρέσει περισσότερο… Εσείς τι αγαπάτε πιο πολύ; Μελομακάρονα ή Κουραμπιέδες;

Οι συνταγές που υπάρχουν και για τα δύο είναι πολλές με μικρές παραλλαγές. Πιστεύω πως για τον καθένα μας η πιο αγαπημένη του συνταγή είναι αυτή που θυμάται από τα παιδικά του χρόνια. Έτσι και εγώ μπήκα στην κουζίνα, με τη συνταγή και τη βοήθεια της γιαγιάς…

Κουραμπιέδες ( η συνταγή βγάζει περίπου 50 κομμάτια)

Μυρωδάτοι, χιονισμένοι… πεντανόστιμοι. Μυστικό το μόλις 50 ετών μίξερ της γιαγιάς… γιατί γι’ αυτή είναι καλύτερο από την κουζινομηχανή. Επίσης, φέτος κατορθώσαμε να συνθέσουμε συνταγή. Συνήθως οι συνταγές της είναι ¨με το μάτι¨ μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας… εγώ όμως τα θέλω ακριβώς.

Υλικά:

  • 750 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο ανάλατο (εμείς πήραμε από το γαλακτοπωλείο της γειτονιάς) σε θερμοκρασία δωματίου.
  • 1 kg αλεύρι ( προσθέτουμε και λίγο ακόμη αν χρειαστεί)
  • Μισή κούπα ζάχαρη
  • 1 Baking powder
  • 1 κουτ. γλυκού Σόδα φαγητού
  • Μισό λεμόνι
  • 1 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα (χωρίς φλούδα)
  • 1 φλιτζανάκι κονιάκ
  • Ζάχαρη άχνη

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Μόλις γίνει αφράτο προσθέτουμε το κονιάκ, μέσα στο οποίο διαλύουμε τη σόδα και το λεμόνι. Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι με το baking powder και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Μόλις η ζύμη είναι εύπλαστη είτε κάνουμε μικρές μπαλίτσες είτε απλώνουμε τη ζύμη και κόβουμε με τα κουπάτ σε πάχος όπου καλύπτει το κουπάτ λίγο πάνω από τη μέση. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180οC περίπου για μισή ώρα, μέχρι να κοκκινίσουν λίγο. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη αφού την κοσκινίσουμε.

Μελομακάρονα (η συνταγή βγάζει περίπου 70 μελομακάρονα)

Υλικά:

  • Αλεύρι (όσο πάρει)
  • 3 κούπες λάδι
  • 1 κούπα Ζάχαρη
  • 1 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 φλυτζ. κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού Κανέλλα
  • 1 κουτ. γλυκού Γαρύφαλλο
  • 1 κούπα καρύδια αλεσμένα
  • 1 baking powder
  • 2 κουτ. γλυκού σόδα φαγητού

Ανακατεύουμε το λάδι με την κανέλλα, το γαρύφαλλο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι μέσα στον οποίο διαλύουμε τη σόδα, το ξύσμα και το κονιάκ. Ρίχνουμε τα αλεσμένα καρύδια. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder σιγά σιγά μέχρι να έχουμε μια σκληρή ζύμη. Τα πλάθουμε λίγο μακρόστενα και τα ψήνουμε στους 180οC βαθμούς για περίπου 40 λεπτά μέχρι να κοκκινήσουν.

Για το σιρόπι :

  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 3 κούπες νερό
  • 1/2 κιλό μέλι

Μόλις λιώσει η ζάχαρη με το νερό προσθέτουμε το μέλι. Το μέλι αφρίζει, βγάζουμε τον αφρό και το αφήνουμε να βράσει λίγο ακόμη. Στο ζεστό σιρόπι βάζουμε τα μελομακάρονα και τα γυρίζουμε και από τις δυο πλευρές. Από πάνω ρίχνουμε λίγα καρύδια.

Καλή επιτυχία!!!

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα