
Η Παράδοση μας – Γλωσσοδέτες – Παροιμίες
Μια νέα πρωτότυπη σειρά παιδικών βιβλίων κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Η σειρά ¨Η παράδοση μας¨ των Μάκη Τσίτα και Ράνια Μπουμπούρη έκανε την εμφάνιση της με δυο νέους τίτλους τις ¨Παροιμίες¨ και τους ¨Γλωσσοδέτες¨ . Τα βιβλία απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 4 ετών και άνω… προσωπικά θα τα πρότεινα σε όλες τις ηλικίες και φυσικά και σε παιδαγωγούς. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την λαϊκή μας παράδοση και κληρονομιά. Η εικονογράφηση της Ανδριάννα Ρούσσου συμπληρώνει υπέροχα τα βιβλία με τα ζωηρά χρώματα και τις έντονες εκφράσεις.
Στους δύο τόμους των αγαπημένων συγγραφέων θα βρούμε 32 παροιμίες και 25 γλωσσοδέτες. Τα πρωτότυπα αυτά βιβλία ολοκληρώνονται με δραστηριότητες, σε ένθετο στο τέλος με τον εύστοχο τίτλο Ελάτε να παίξουμε, δομημένες από την εκπαιδευτικό Δήμητρα Ρουσέλη. Θέλετε να κάνουμε μια βουτιά στα βιβλία;
Παροιμίες
Ποιος δεν γνωρίζει άραγε την παροιμία ¨Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν¨; Αυτή και άλλες 31 θα βρείτε συγκεντρωμένες στον πρώτο τόμο της σειράς. Είναι μερικές μόνο από τις πιο γνωστές παροιμίες του τόπου μας και απόλυτα κατάλληλες για παιδιά. Σε κάθε σελίδα υπάρχει από μια παροιμία και ένα έξυπνο tip …η επεξήγηση της, για να γίνουν ευκολότερα κατανοητές από τα μικρά παιδιά. Τι είναι όμως οι Παροιμίες; Είναι, όπως μας λένε και οι συγγραφείς μας, η γνώση που μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα και προέρχονταν από προσωπικά βιώματα και παθήματα.
Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο
Τα χρόνια τα παλιά, δεν μπορούσαν όλοι να πάνε στο σχολείο, ούτε και μπορούσαν όλοι να έχουν βιβλία στο σπίτι τους. «Και πώς μάθαιναν τότε;» σίγουρα θα λέτε με τον νου σας. Μάθαιναν μέσα από τις γνώσεις και τις εμπειρίες των άλλων· κι ένας τρόπος για να το πετύχουν αυτό ήταν μέσα από τις παροιμίες: φράσεις σύντομες, παραστατικές και συχνά αστείες, βγαλμένες από την καθημερινή ζωή.
Στο βιβλίο αυτό θα γνωρίσουμε τις πιο απολαυστικές παροιμίες, που δίδασκαν τις γιαγιάδες και τους παππούδες των γιαγιάδων και των παππούδων μας, και τις γιαγιάδες και τους παππούδες των δικών τους γιαγιάδων και παππούδων. Πάμε, λοιπόν!
Γλωσσοδέτες
Οι γλωσσοδέτες είχαν σκοπό να διασκεδάσουν τους μεγάλους και τα παιδιά σε μια εποχή που δεν υπήρχαν η τηλεόραση και το διαδίκτυο. Είναι παιχνίδια με λέξεις που δύσκολα μπορούμε να προφέρουμε γρήγορα ή πολλές μαζί και πράγματι δένουν τη γλώσσα μας κόμπο. Στον τόμο αυτό δεν υπάρχει επεξήγηση όπως στις παροιμίες αλλά σίγουρα οι εικόνες μας βοηθούν. Οι γλωσσοδέτες όμως κρύβουν και ένα μυστικό … λύνουν ταυτόχρονα και τη γλώσσα μας, διότι βοηθούν στη σωστή άρθρωση. Από τους πλέον γνωστούς γλωσσοδέτες είναι ¨Μια πάπια, μα ποια πάπια; Μια πάπια με παπιά¨, για προσπαθήστε και εσείς να τον πείτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε.. η γλώσσα σας τελικά μπερδεύτηκε ή λύθηκε;
Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο
Οι γλωσσοδέτες είναι παιχνίδια με λέξεις που είναι δύσκολο να τις προφέρουμε και μάλιστα όλες μαζί, γρήγορα και σωστά, δηλαδή είναι παιχνίδια σχεδιασμένα να μας μπερδεύουν. Κι επειδή είναι πολύ διασκεδαστικοί, υπάρχουν μέχρι σήμερα από τα χρόνια τα παλιά. Και μας μπερδεύουν κι εμάς τη γλώσσα, όπως μπέρδευαν τη γλώσσα των γιαγιάδων και των παππούδων των γιαγιάδων και των παππούδων μας, και των δικών τους γιαγιάδων και παππούδων.
Τι λέτε, πάμε να διαβάσουμε μερικούς από τους πιο αγαπημένους και γνωστούς γλωσσοδέτες; Άραγε, πόσο γρήγορα μπορούμε να τους πούμε;
Μπορείτε να αποκτήσετε τα δικά σας αντίτυπα των δύο τόμων της σειράς ¨Η παράδοση μας¨ που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός με ένα κλικ στον τίτλο τους, ¨Παροιμίες¨ και ¨Γλωσσοδέτες¨. Σίγουρα θα βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα με τα οποία μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές.