Η Μουσική από μικρή ηλικία

Η Μουσική από μικρή ηλικία

Πως περνάνε τα χρόνια …Το κοριτσάκι μου 12 χρονών …Μετάβαση λοιπόν σιγά σιγά  από το δημοτικό στο γυμνάσιο… Εδώ  και δυο χρόνια έχουμε επιλέξει ότι θα φοιτήσει σε μουσικό γυμνάσιο …

Η Στέλλα από 4 χρονών είχε την πρώτη της επαφή με τη μουσική , όπου με μια ομάδα παιδιών προσχολικής ηλικίας συμμετείχε σε μαθήματα μουσικής προπαιδείας ..

Πηγαίνοντας στην πρώτη δημοτικού και λόγω των μαθημάτων, που μας δυσκόλευαν αρκετά,  κάναμε μια μικρή παύση από τα μαθήματα μουσικής ,(μια λάθος τελικά επιλογή ) Στην Τρίτη δημοτικού αποφάσισε, εκ νέου, να ξεκινήσει και σαν μουσικό όργανο επέλεξε το πιάνο … Εδώ και τέσσερα  χρόνια με πολύ όρεξη προχώρα δυναμικά και το σπίτι μας έχει γεμίσει με τις όμορφες μελωδίες της. …

Από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια δίπλα της, είδα πόσο σημαντική είναι η μουσική  για τα παιδιά και μάλιστα  από πολύ μικρή ηλικία.. Δώστε, λοιπόν, στο παιδί σας τη μοναδική ευκαιρία να έρθει σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο της μουσικής. Έχει πολλά να κερδίσει, ακόμα και αν δε γράψει το πρώτο του κομμάτι στα 8, σαν τον Μότσαρτ!

Συνέντευξη από τον μουσικό φίλο και κουμπάρο μου Οδυσσέα Τάσιου.

Ο Οδυσσέας Τάσιου είναι καθηγητής μουσικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, μαέστρος των χορωδιών Νέων και Ενηλίκων της Ι.Μ. Γρεβενών, ενορχηστρωτής χορωδιακών μουσικών κομματιών καθώς και μέλος του συγκροτήματος “καθ’ ωδών”.

Πώς σκέφτηκες να ασχοληθείς με την μουσική;

  • Σε ηλικία 5 ετών είχα ζητήσει από την μητέρα μου να ξεκινήσω μαθήματα πιάνου. Μόλις ένα μήνα μετά, σταμάτησα το πιάνο, καθώς ο καθηγητής δεν με ενέπνεε. Το μικρόβιο της μουσικής, όμως, είχε μπει ήδη μέσα μου και έτσι ξεκίνησα μαθήματα κιθάρας. Παράλληλα, συμμετείχα σε παιδική χορωδία και αργότερα συνέχισα τις σπουδές μου στο Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, όπως ήταν φυσικό, φοίτησα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., το οποίο ήταν και η πρώτη μου επιλογή. Αγάπησα την μουσική, την αγαπώ και ζω γι αυτήν. Νιώθω τυχερός που κάνω το χόμπι μου επάγγελμα, κάτι που συμβαίνει σε λίγους ανθρώπους σήμερα.

Πώς η μουσική μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά ενός παιδιού;

  • Καταρχήν, η μουσική αποτελεί έναν τρόπο εξωτερίκευσης συναισθημάτων αλλά και έναν τρόπο επικοινωνίας. Επομένως, μέσω αυτής το παιδί αναπτύσσεται κοινωνικά. Η μουσική συνδέεται με την ψυχική υγεία των παιδιών, καθώς αλληλεπιδρά με το μυαλό τους. Παραδείγματος χάριν, στο άκουσμα ζωηρής μουσικής τα παιδιά μπορούν να γίνουν πιο δραστήρια και να αποκτήσουν ζωντάνια, ενώ με το άκουσμα ήρεμης μουσικής να χαλαρώσουν και να μειώσουν τα επίπεδα του στρες.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει αν το παιδί του έχει ταλέντο στη μουσική και πώς να το αναπτύξει;

  • Για να γίνει αντιληπτό, αν ένα παιδί έχει ταλέντο στη μουσική, πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία από μικρή κιόλας ηλικία να τη γνωρίσει μέσα από διάφορες δραστηριότητες, όπως το τραγούδι, η εκμάθηση ενός οργάνου ή την συμμετοχή του παιδιού σε τμήμα μουσικής προπαιδείας. Μετά την πρώτη επαφή του με τη μουσική ο καθηγητής μπορεί να αντιληφθεί την κλίση του και να προτείνει την επιλογή εκμάθησης του καταλληλότερου μουσικού οργάνου λαμβάνοντας υπόψη πάντοτε και την επιθυμία του ίδιου του παιδιού. Σημαντικός είναι και ο ρόλος των γονέων, οι οποίοι πρέπει να στηρίξουν τα πρώτα του βήματα μέσω της ενθάρρυνσης και της επιβράβευσης. Καλό θα ήταν να εστιάσουν όχι τόσο στην αποδοτικότητα του, όσο στην χαρά της ενασχόλησης του με τη μουσική. Η μουσική πρέπει να εκπληρώνει την ανάγκη του παιδιού για δημιουργία και ψυχαγωγία χωρίς συνθήκες πίεσης.

Θεωρείς πως η μουσική και οι τέχνες γενικότερα, αποτελούν ένα βασικό στοιχείο στις καθημερινές δραστηριότητες ενός παιδιού;

  • Σαφώς. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν πολύ μεγάλη βαρύτητα σε κάθε μορφή τέχνης. Άλλωστε, ακόμη και σήμερα τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης και όχι μόνο, συμπεριλαμβάνουν στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, τόσο την μουσική, όσο και άλλες μορφές τέχνης. Η ενασχόληση με την τέχνη αναπτύσσει το παιδί τόσο νοητικά όσο και συναισθηματικά.

Από ποια ηλικία ένα παιδί αντιλαμβάνεται και επηρεάζεται από την μουσική;

  • Από εμβρυική κιόλας ηλικία. Άλλωστε, αμέτρητες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως συγκεκριμένα είδη μουσικής τείνουν να χαλαρώνουν, τόσο την μέλλουσα μητέρα όσο και το έμβρυο, μειώνοντας τα επίπεδα στρεσογώνων ορμονών και στους δύο. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι η μουσική του Μότσαρτ, συγκεκριμένα, επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου, όταν ένα παιδί έχει εκτεθεί σε αυτήν από εμβρυική ηλικία.

Μας ενώνει η αγάπη και η ενασχόληση μας σε ότι αφορά τα παιδιά… Και μετά από πολλές σκέψεις και απόπειρες καταλήξαμε να δημιουργήσουμε το «Παραμυθοσκόπιο» μας, ένα ιστολόγιο με άξονα του το παιδί. Μέσα από αυτό θέλουμε να μοιραστούμε άρθρα και συμβουλές, κατασκευές και ιδέες για δημιουργική απασχόληση, προτάσεις παιδικών βιβλίων και παραμυθιών, συνταγές και διάφορα tips που μπορούν να συμβάλλουν στην καθημερινότητα μας. Αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, όμως, είναι και η ιδιότητα μας ως παιδαγωγοί γι’ αυτό και θα συναντήσετε και άρθρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που ευελπιστούμε, εκτός από τους γονείς, να φανούν χρήσιμα και σε συναδέλφους παιδαγωγούς - εκπαιδευτικούς.

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα