Η κυρά Σαρακοστή….με αλεύρι και νερό

Η κυρά Σαρακοστή….με αλεύρι και νερό

Η Κυρά Σαρακοστή είναι ένα  από τα παλαιότερα Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας όπου συναντούνταν σε διάφορες παραλλαγές στα μέρη της χώρας μας. Πλέον είναι ξεχασμένο και αναβιώνει κυρίως σε Παιδικούς Σταθμούς   και Νηπιαγωγεία. Οι παλιοί τη χρησιμοποιούσαν σαν ημερολόγιο για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα έως το Πάσχα.   Η Κυρά Σαρακοστή είναι μια γυναίκα, μοιάζει με καλόγρια και σαν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά είναι τα επτά της πόδια, όσες και οι εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής και η απουσία στόματος για να δείξει ότι νηστεύει. Επιπλέον τα χέρια της είναι σταυρωμένα για να μας δείξει ότι προσεύχεται και στο κεφάλι της έχει έναν σταυρό γιατί είναι μέρες όπου πηγαίνουμε εκκλησία. Συνήθιζαν, λοιπόν, να τη φτιάχνουν με ένα απλό ζυμάρι με προσθήκη πολύ αλατιού, για να μην χαλάσει, και κάθε τέλος της εβδομάδα με αρχή το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα έκοβαν ένα πόδι της. Το τελευταίο πόδι κόβονταν το Μεγάλο Σάββατο και κρυβόταν συνήθως  στο ψωμί της Ανάστασης φέρνοντας όπως πίστευαν γούρι σε αυτόν που θα το κέρδιζε.

Ένα γνωστό ποιηματάκι που κι εγώ μαθαίνω κάθε χρόνο στα παιδιά της τάξης μου είναι το παρακάτω:

Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν’
με αλεύρι και νερό.

Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.

Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα Μέχρι να ΄ρθει η Πασχαλιά.

H ζύμη είναι αρκετά απλή, ιδανική να τη φτιάξετε μαζί με το παιδί σας (ο μικρός μου βέβαια, 1,5 χρονών, μόλις είδε ζύμη φώναζε πίτσα – φούρνο, οπότε λίγο μεγαλύτερα παιδάκια θα βοηθήσουν περισσότερο). Είναι μια απλή αλατοζύμη, σαν πλαστελίνη, που μόλις ψηθεί, λόγω του πολύ αλατιού που περιέχει μπορεί να διατηρηθεί για πολύ καιρό. Και προσοχή όσο ωραία και αν σας φαίνεται δεν τρώγεται…!!!!

Τα υλικά για την αλατοζύμη είναι:

  • 3 κούπες αλεύρι
  • 1 κούπα αλάτι
  • 1 κούπα νερό
  • Γαρύφαλο για διακόσμηση

Αρχίζοντας ,λοιπόν, προθέρμανα  τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.Έβαλα όλα τα υλικά για τη ζύμη μας σε ένα λεκανάκι και τα ζύμωσα μέχρι να γίνει μια ελαστική και ωραία ζύμη. Στη λαδόκολλα σχεδίασα την Κυρά Σαρακοστή και αφού άνοιξα τη ζύμη την προσάρμοσα πάνω στο σχέδιο μου. Με τη ζύμη που περίσσεψε έφτιαξα τα διακοσμητικά στοιχεία και τη διακόσμησα με γαρύφαλα. Την έψησα για περίπου 30 λεπτά μέχρι να σκληρύνει και έτοιμη η Κυρά Σαρακοστή μας να μας συντροφέψει μέχρι το Πάσχα!!!

Πηγή: https://akispetretzikis.com/

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα