Η Κεραμική. Μια μαγεία φτιαγμένη από πηλό

Η Κεραμική. Μια μαγεία φτιαγμένη από πηλό

 Η τέχνη του αγγειοπλάστη, μία από τις παλαιότερες και πλέον διαδεδομένες τέχνες. Η αγγειοπλαστική παραμένει και στις μέρες μας, μία αναγνωρισμένη και σεβαστή μορφή διακοσμητικής τέχνης καθώς τα περισσότερα διακοσμητικά κεραμικά κατασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Έναν από τους παλιότερους αγγειοπλάστες το Γιώργος Μήτσιο δάσκαλο αγγειοπλαστικής , με καταγωγή από τα Γρεβενά έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στο παραμυθοσκόπιο μέσα από μια σύντομη συνέντευξη, μας μιλά για το επάγγελμα της καρδιάς του .

Λίγα λόγια για εσάς και το επάγγελμα του αγγειοπλάστη.  

Γεννήθηκα στο Μεγάλο Σειρήνι Γρεβενών  της 25/12/1941 . Ασχολούμαι επαγγελματικά με την κεραμική από το 1976 .Στην αγγειοπλαστική κεραμική δουλεύω από το 1985 σε δικά μου και αλλά εργαστήρια .Δίδαξα αγγειοπλαστική -κεραμική από το 1990 -2017 .Το επάγγελμα αυτό είναι δύσκολο, χρειάζεται να έχει κάποιος πολύ μεράκι και να ασχολείται πολλές ώρες ώστε να φτάσει σε κάποιο επίπεδο τεχνικής και καλλιτεχνικής επάρκειας .Η γνώση των υλικών είναι μέσα στις προϋποθέσεις ενός ολοκληρωμένου επαγγελματία και φυσικά η μάθηση δεν σταματά ποτέ , όσο κανείς  συνεχίζει να δουλεύει, συνεχώς διδάσκετε. .

Ποια είναι η διαδικασία για να φτιάξεις ένα κεραμικό σκεύος ?

Η πρώτη υλη κατασκευής ενός καλού κεραμικού είναι το κατάλληλο χώμα , μετά από ειδική επεξεργασία (καθάρισμα από πετραδάκια ρίζες κλπ)Οι σύγχρονοι αγγειοπλάστες παίρνουν τον πυλό (χώμα) έτοιμο .Το πλάθουν είτε στον κεραμικό τροχό είτε χωρίς τροχό και  φτιάχνουν αντικείμενα .Αμέσως μετά τα στεγνώνουν προσέχτηκα τα ψήνουν σε ηλεκτρικό κλίβανο. Μετά το ψήσιμο τα διακοσμούν τα γυαλίζουν και τα ξανά ψήνουν περίπου στους 1000- 1050 βαθμούς .Αυτή είναι η πιο απλή διαδικασία .

Το επάγγελμα σας έχει μέλλον ?

Πιστεύω ότι αυτό εξαρτάτε από την ποιότητα του αντικειμένου  που κατασκευάζει κάποιος .Το μέλλον της κεραμικής θα χωριστεί σε μαζική βιομηχανική κεραμική και σε υψηλού επιπέδου χειροτεχνεία .Και οι δυο τομείς είναι πολύ ανταγωνιστικοί και θα συνυπάρχουν στο μέλλον .Νομίζω η χειροτεχνεία θα είναι πάντα επίκαιρη .

Το πλάσιμο του πυλού προτείνετε για παιδιά προσχολικής ηλικίας ?

Ο πυλός με την κατάλληλη επεξεργασία και φροντίδα είναι ιδανικό και ίσως το καταλληλότερο υλικό για παιδιά προσχολικής ηλικίας .Με λίγη προσοχή μπορούμε να ασχοληθούμε ευχάριστα και δημιουργικά .Μπορούν να πλάσουν διάφορα πράγματα με το ίδιο υλικό. Ακόμα μπορούν να χαλάσουν κάτι αν δεν τους αρέσει και να ξανακάνουν κάτι άλλο χωρίς να πάει το υλικό χαμένο .Εξαρτάτε από τη φαντασία των παιδιών και του εκπαιδευτικού το απλό αυτό υλικό να μεταμορφωθεί σε ένα έργο τέχνης άμεσα και ζωντανά ,διότι ο πηλός παραμένει έως ότου ψηθεί ζωντανός .

Μας ενώνει η αγάπη και η ενασχόληση μας σε ότι αφορά τα παιδιά… Και μετά από πολλές σκέψεις και απόπειρες καταλήξαμε να δημιουργήσουμε το «Παραμυθοσκόπιο» μας, ένα ιστολόγιο με άξονα του το παιδί. Μέσα από αυτό θέλουμε να μοιραστούμε άρθρα και συμβουλές, κατασκευές και ιδέες για δημιουργική απασχόληση, προτάσεις παιδικών βιβλίων και παραμυθιών, συνταγές και διάφορα tips που μπορούν να συμβάλλουν στην καθημερινότητα μας. Αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, όμως, είναι και η ιδιότητα μας ως παιδαγωγοί γι’ αυτό και θα συναντήσετε και άρθρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που ευελπιστούμε, εκτός από τους γονείς, να φανούν χρήσιμα και σε συναδέλφους παιδαγωγούς - εκπαιδευτικούς.

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα