Η ανεκτίμητη αξία της ανάγνωσης βιβλίων!!!

Η ανεκτίμητη αξία της ανάγνωσης βιβλίων!!!

“Αν θέλετε το παιδί σας να γίνει έξυπνο, διαβάστε του παραμύθια. Αν θέλετε να γίνει ακόμα πιο έξυπνο, διαβάστε του περισσότερα παραμύθια.” Η συγκεκριμένη φράση έχει ειπωθεί από τον Albert Einstein.

Ως βιβλιοφάγος, συμφωνώ με την άποψη αυτή, αφού η ανάγνωση ενός βιβλίου, μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει… Όχι μόνο σε ένα παιδί, αλλά και σε έναν ενήλικα.

Χαλάρωση και ηρεμία

Θυμηθείτε πόσες φορές τελείωσε μια κουραστική μέρα και είχατε ανάγκη να διαβάσετε ένα βιβλίο για να χαλαρώσετε! Το ίδιο ισχύει και για ένα μικρό παιδί…Έχει ανάγκη να χαλαρώσει από την υπερένταση της ημέρας. Τι καλύτερο από το να διαβάσει ένα παραμύθι ή να του διαβάσετε εσείς;

Ακονίζει το μυαλό

Μελέτες έχουν αποδείξει πως η ανάγνωση των βιβλίων συμβάλλει στην διεύρυνση του πνευματικού ορίζοντα κάθε ανθρώπου. Κάθε βιβλίο έχει να μας “δώσει” πολλά. Γνωρίζουμε πολιτισμούς, κουλτούρες και συνήθειες άλλων ανθρώπων και πολιτισμών. Φυσικά, κάτι τέτοιο έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα μικρό παιδί!

Εμπλουτίζει το λεξιλόγιο

Τα βιβλία έχουν γραφεί από συγγραφείς, που, σαφώς, έχουν διευρυμένο λεξιλόγιο. Μια άγνωστη λέξη, μια φράση που θα μας εντυπωσιάσει, κι εμάς και τα παιδιά μας, θα μας ωθήσει να αναζητήσουμε την ερμηνεία της και στη συνέχεια να ξεκινήσουμε να τη χρησιμοποιούμε κι εμείς, μικροί -μεγάλοι.

Κριτική σκέψη

Στην εποχή, που ζούμε, κυρίως, στην Ελλάδα, το εκπαιδευτικό σύστημα οδηγεί τους μαθητές, κατά κύριο λόγο, στην αποστήθιση. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, από μικρή ηλικία, να αποκτήσουν την κριτική σκέψη ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν και να επιλέξουν αυτό που θεωρούν σωστό

Φαντασία και γραπτός λόγος

Ως εκπαιδευτικός, έχω παρατηρήσει ότι αρκετοί μαθητές δεν είναι σε θέση να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους στο χαρτί. Κάτι τέτοιο είναι λογικό να συμβαίνει εφόσον μεγάλη μερίδα μαθητών δεν έχουν το κίνητρο που θα τους ωθήσει να διαβάσουν ένα βιβλίο. Αντίθετα, υπάρχουν και αυτοί οι μαθητές, που ο γραπτός τους λόγος είναι εξαιρετικός και αν τους ρωτήσεις θα σου πουν ότι διάβαζαν βιβλία από μικρή ηλικία.

Ποιοτικός χρόνος με τους γονείς

Στην παιδική ηλικία, όπου κάθε παιδί έχει ανάγκη την παρέα των γονέων, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ενασχόλησης σας με το παιδί. Βέβαια, δε σημαίνει ότι μόνο οι γονείς πρέπει να διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους… Θείοι, θείες…Παππούδες, γιαγιάδες… Νονές και νονοί.. Ανασκουμπωθείτε!!! Χαρίστε στο παιδί το χρόνο σας και διαβάστε του κάτι… Σίγουρα θα το χαρεί!!!

Τα παραπάνω οφέλη είναι μόνο μερικά από αυτά, που θεωρώ ότι υπάρχουν σε σχέση με την ανάγνωση βιβλίων. Πραγματικά, θα μπορούσα να γράψω σελίδες πάνω σε αυτό το θέμα. Βέβαια, δε σημαίνει ότι όλη μέρα πρέπει να διαβάζει κανείς βιβλία. Όλα πρέπει να γίνονται με μέτρο…

Είμαι η Ναυσικά, φιλόλογος - Ειδική παιδαγωγός, μεγάλωσα και ζω στα Γρεβενά. Από μικρή ήθελα να γίνω… κομμώτρια, μακιγιέζ, γιατρός… Τα σχέδια μου άλλαξαν, όταν κατάλαβα πόσο αγαπώ τα παιδιά. Κάπου εκεί, γνωρίζω και την ειδική αγωγή, που αναμφισβήτητα, με κερδίζει αστραπιαία. Πλέον, εργάζομαι σε ιδιωτικό κέντρο δημιουργικής απασχόλησης στα Γρεβενά. Η ιδέα του «Παραμυθοσκόπιου» ήταν για μένα μια πρόκληση, που φυσικά, δε μπορούσα να αρνηθώ στα κορίτσια..

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα