
Επίσκεψη στον Αρκτούρο
Η φύση αυτή την εποχή έχει βάλει τα φθινοπωρινά της και είναι δανική για μικρές εξορμήσεις. Έτσι και εμείς την προηγούμενη Κυριακή οργανώσαμε την επίσκεψη μας στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου στο Νυμφαίο. Η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμασταν καιρό και χαρήκαμε που τα καταφέραμε. Για εμάς η απόσταση, από τα Γρεβενά, ήταν κοντινή, λίγο παραπάνω από ώρα και η μέρα υπέροχη. Στην παρέα τρία αγόρια… πέντε, έξι και ο μικρότερος ενός έτους…
Με την είσοδο μας στο χωριό εντυπωσιαστήκαμε από το τοπίο και τα γραφικά χαρακτηριστικά που έχουν διατηρήσει οι κάτοικοι. Τα σπίτια παραδοσιακά και τα μονοπάτια πέτρινα μέσα σε ένα απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό τοπίο. Αφήσαμε τα αυτοκίνητα και διασχίσαμε όλο το χωριό για να φτάσουμε στο Κέντρο Προστασίας Αρκούδας που βρισκόταν από την άλλη πλευρά.
Η διαδρομή ήταν πολύ όμορφη και περάσαμε έξω από το ιστορικό κτήριο της Νικείου Σχολής, όπου στεγάζεται το Κέντρο Προστασίας για την Καφέ Αρκούδα. Η αλήθεια είναι ότι απλά κάναμε μια μικρή στάση έξω από το κτήριο γιατί τα μικρά μας ανυπομονούσαν να συναντήσουν τις αρκούδες από κοντά.
Λίγη ώρα μετά φτάσαμε στην είσοδο του καταφυγίου όπου φιλοξενούνται 13 αρκούδες. Το καταφύγιο της καφέ αρκούδας είναι μια ειδικά περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και ανήκει στον Αρκτούρο. Τι είναι όμως ο Αρκτούρος; Είναι μια Ελληνική μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992. Σκοπός του είναι η προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και η ευαισθητοποίηση και περιβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών. Αφορμή της ίδρυσής του ήταν η ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης στο τότε διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα της αιχμαλωσίας αρκούδων αλλά και λύκων. Έναυσμα όπως μας είπαν στη ξενάγηση ήταν οι αρκούδες – χορεύτριες και η προσπάθεια ένταξης τους και πάλι στο φυσικό περιβάλλον.
Η ξενάγηση μας ξεκίνησε με μια μικρή ενημέρωση για τον Αρκτούρο, το σκοπό και τη συμβολή του στην προστασία των άγριων ζώων, τα χαρακτηριστικά και τις τροφικές συνήθειες της καφέ αρκούδας, το πως και εάν τελικά επιστρέφουν οι αρκούδες, ελεύθερες πλέον στο φυσικό τους περιβάλλον. Τα μικρά έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του Γιωργάκη, μιας αρκούδας – χορεύτριας, που γλίτωσε από την αιχμαλωσία και ζει πλέον στο καταφύγιο. Κάναμε απόλυτη ησυχία και σταθήκαμε τυχεροί ώστε να δούμε 3 αρκούδες…. όχι το Γιωργάκη όπως ήλπιζαν, είναι γέρος ο καημένος και βρίσκεται σε άλλο σημείο του καταφυγίου ώστε να μην ενοχλείται από τους επισκέπτες.
Στην έξοδο επισκεφτήκαμε το κατάστημα του Αρκτούρου όπου μπορείτε να πάρετε αναμνηστικά ή να κάνετε κάποια δωρεά για τον οργανισμό. Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες για τον Αρκτούρο, τα ωράρια, το κόστος εισιτηρίων, την ιστορία του με ένα κλικ ΕΔΩ. Να θυμάστε ότι η ξενάγηση γίνεται ανά μια ώρα.
Μην ξεχάσετε να συνεχίσετε τη βόλτα για φαγητό και γλυκό στο γραφικό Νυμφαίο. Φυσικά μπορείτε να επισκεφτείτε και τα γύρω χωριά καθώς και το Καταφύγιο του Λύκου, εμείς το αφήσαμε για την επόμενη φορά… Η εκδρομή μας ήταν τόσο όμορφη που σίγουρα θα ξανά πάμε… εάν, λοιπόν, είστε στη Δυτική Μακεδονία ή σκοπεύετε να έρθετε προς τα εδώ να βάλετε την επίσκεψη στον Αρκτούρο στο πρόγραμμα μας. Τώρα το φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή… φυσικά με αθλητικά παπούτσια για να είστε άνετοι στο δασικό μονοπάτι! Και αν έχετε και εσείς στην παρέα σας έναν μικρό μπόμπιρα μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας έναν μάρσιπο γιατί το καρότσι δεν μπαίνει στο καταφύγιο.
Περιμένουμε και τις δικές σας εντυπώσεις από την επίσκεψη και φυσικά και νέες προτάσεις!!!