“Είχε μαμά ο Μιρό;”

eixe-mama-o-miro

“Είχε μαμά ο Μιρό;”

Ένα βιβλίο ιδανικό για παιδαγωγούς, κυρίως της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο. Το βιβλίο “ Είχε μαμά ο Μιρό;” σε συγγραφή της Μαρίνα Σωτηροπούλου – Ζορμπάλα και της Αλεξάνδρα Μουρίκη θα οδηγήσει των παιδαγωγό από την αισθητική θεωρία στην αισθητική διδασκαλία. Μέσα στο βιβλίο θα βρείτε πολλές διδασκαλίες και αφορμίσεις ώστε η αισθητική διδασκαλία να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της τάξης σας. Πρακτικές ιδέες με αναλυτική περιγραφή για τα σχέδια μαθήματος. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τις σελίδες του βιβλίο και η μελέτη έργου τέχνης του Joan Miro….

Λίγα λόγια από το οπισθόφυλλο

Στο βιβλίο «Είχε μαμά ο Μιρό;» διερευνώνται και προτείνονται πρα-κτικές διδασκαλίας που βασίζονται στους συσχετισμούς ανάμεσα στην Αισθητική Θεωρία και την Αισθητική Αγωγή που εφαρμόζεται στο σχολείο. Ειδικότερα, το βιβλίο εξετάζει πώς η Αισθητική μπορεί να αξιοποιηθεί ως υπόβαθρο για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή συγκεκριμένων κατηγοριών βιω ματικών δραστηριοτήτων τέχνης, κα-τάλληλων να ενσωματώνονται στα προγράμματα σπουδών της πρωτο-βάθμιας εκπαίδευσης.

Για το εγχείρημα αυτό ακολουθείται μια πορεία «από τη θεωρία προς την πράξη». Μελετώνται αρχικά τέσσερις κύριες αισθητικές θεωρήσεις της τέχνης: η αναπαραστασιακή (η τέχνη ως αναπαράσταση), η εκφρα-σιοκεντρική (η τέχνη ως έκφραση), η φορμαλιστική (η τέχνη ως μορφή) και η μεταμοντέρνα (η τέχνη ως πολιτισμική/πλαισιακή πρακτική). Στη βάση αυτή σχεδιάζονται αντίστοιχοι τύποι «βιωματικών δραστηριοτήτων ενσωμάτωσης των τεχνών βασισμένων στις αισθητικές θεωρήσεις». Στη συνέχεια περιγράφονται εφαρμογές τέτοιου τύπου δραστηριοτήτων σε τάξεις νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων. Σύμφωνα με τα αποτε-λέσματα των εφαρμογών αυτών, αναλύονται οι τρόποι με τους οποίους οι διαφορετικές αισθητικές θεωρήσεις μπορούν να υποστηρίξουν ποικίλες, πολύπλευρες, πολυτροπικές και ισόρροπες διδακτικές καταστάσεις, οι οποίες επηρεάζουν θετικά όχι μόνον τη μάθηση των τεχνών αλλά και το σύνολο των διδακτικών και μαθησιακών διαδικασιών.

Στο βιβλίο αναπτύσσεται μια πρωτότυπη ιδέα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους επιστήμονες και ερευνητές της διδακτικής των τεχνών, τους εν ενεργεία και τους μελλοντικούς νηπιαγωγούς, δασκάλους και εκπαιδευτικούς των τεχνών.

Εάν είστε νηπιαγωγός ή δάσκαλος σίγουρα θα σας ενδιαφέρει και θα σας βοηθήσει να προετοιμάσετε δραστηριότητες με αισθητικό περιεχόμενο για την τάξη σας. Μπορείτε να αποκτήσετε το βιβλίο “ Είχε μαμά ο Μιρό;” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πεδίο ΕΔΩ.

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα