Φαντάροι και Νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού για την 28η Οκτωβρίου……

Φαντάροι και Νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού για την 28η Οκτωβρίου……

Πλησιάζει η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και οι προετοιμασίες για τις σχολικές γιορτές καλά κρατούν…. Έτσι και εμείς ετοιμαζόμαστε να πούμε τα ποιήματα μας… Για να μπούμε όμως λίγο καλύτερα στο κλίμα ετοιμάσαμε με τα παιδιά δίκοχα καπέλα, παρόμοια με αυτά που φορούσαν οι Έλληνες στρατιώτες το 1940 για τα αγόρια και τα κορίτσια προετοιμάστηκαν να γίνουν νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού…..

Σε μια βόλτα στο διαδίκτυο θα βρείτε ποικίλους τρόπους για την κατασκευή των καπέλων… Εγώ διάλεξα μια εύκολη κατασκευή (την οποία έχω κάνει και αρκετές φορές) και πραγματικά τα μικρά παιδιά ξετρελαίνονται να φορούν καπέλα και να μεταμορφώνονται…..

Και για τα δυο καπέλα θα χρειαστούμε:

 • Κόλλα
 • Ψαλίδι
 • Συρραπτικό

Υλικά Κατασκευής για το Δίκοχο:

 • Χακί Χαρτόνι κανσον
 • Χακί γκοφρέ
 • Μπλέ κάνσον

Κόβουμε κατά μήκος το λαδί χαρτόνι του μέτρου σε λωρίδες πάχους 8 – 8,5 εκ. και τις διπλώνουμε στη μέση ώστε να δημιουργηθεί γωνία. Κόβουμε αρχικά το γκοφρέ στη μέση και έπειτα περίπου στα 40 εκ. (εγώ υπολογίζω περίπου 4 λωρίδες). Διπλώνουμε το κομμάτι γκοφρέ στη μέση και με το συρραπτικό το τοποθετούμε στο εσωτερικό μέρος του καπέλου μας. Στο μπλε χαρτόνι κόβουμε ορθογώνια περίπου 7Χ5 εκ. και πάνω με λευκή τέμπερα ή διορθωτικό σχηματίζουμε ένα σταυρό και το κολλάμε στη δεξιά πλευρά του καπέλου μας. Έτοιμα τα δίκοχα για τους μικρούς μας στρατιώτες!!!!

Υλικά Κατασκευής καπέλου νοσοκόμας Ερυθρού Σταυρού:

 • Λευκό Χαρτόνι κάνσον
 • Μπλε γκοφρέ
 • Κόκκινη τέμπερα ή κόκκινο βελουτέ χαρτί

Όπως και στο δίκοχο, κόβουμε κατά μήκος το λευκό κάνσον σε λωρίδες πάχους 7 – 8 εκ. Το μπλε γκοφρέ, ολόκληρο, περίπου στα 40 εκ. και το συρράπτουμε στην αρχή της λωρίδας μας. Γυρίζουμε το γκοφρέ ανάποδα, ώστε να πέφτει από πίσω και να καλύπτει και τα συρραπτικά. Αφού το μετρήσουμε στο κεφαλάκι της νοσοκόμας μας στο κέντρο είτε με τέμπερα είτε με βελουτέ λωρίδες σχηματίζουμε έναν σταυρό ( όπου αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του Ερυθρού Σταυρού).

Τα παιδάκια μας, με καμάρι, λοιπόν, είναι έτοιμα για την γιορτή μας!!!

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
  0
  Το καλάθι σας
  Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα