Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Ιωάννα Κυρίτση – Τζιώτη

Γνωρίζουμε τη συγγραφέα Ιωάννα Κυρίτση – Τζιώτη

Απο τα πρώτα βιβλία που αγόρασα ξεκινώντας τις σπουδές μου ήταν ¨Οι βρεγμένες νύχτες της Καίτης¨της Ιώννας Κυρίτση – Τζιώτη και ήταν το βιβλίο που έμελλε να γίνει το αγαπημένο του μικρού μου, ο Τζίνι Τζόνι, η Άννα, ο Μπόμπο έγιναν και δικοί μας φίλοι και ζητάει να το διαβάσουμε πολλές φορές την ημέρα.

Την κ. Ιωάννα, όμως, είχαμε την χαρά και την τύχη να την γνωρίσουμε από κοντά και να συνεργαστούμε στο χώρο του σχολείου μας, όπου παρουσίασε τα ¨Φεγγαροστολισμένα Χριστούγεννα¨και εμείς με τους μικρούς μας μαθητές την βοηθήσαμε. Πραγματικά, είναι ένα ευγενικός, γλυκός και ¨καλοκάρδιος¨άνθρωπος και έχουμε διατηρήσει μια καλή επικοινωνία και σχέση. Έχουμε αγαπήσει τα βιβλία της και οι ήρωες της δεν χάνουν ευκαιρία να μας ¨επισκέπτονται¨. Έτσι, λοιπόν αποδέχθηκε και ανταποκρίθηκε παρά το φόρτο εργασίας, άμεσα στο κάλεσμα μας για μια μίνι συνέντευξη.

1)Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς; (mini βιογραφικό)

Πέρασαν τόσα πολλά χρόνια από όταν σπούδασα, έκανα οικογένεια, δούλεψα στη Δημόσια εκπαίδευση, που όταν μου λένε να πω λίγα λόγια για εμένα μου έρχονται στο μυαλό, πράγματα  τελείως διαφορετικά από αυτά που πρέπει να έχει ένα «σοβαρό- καθώς πρέπει» βιογραφικό. Γεννήθηκα στην Αθήνα, την εποχή που είχε άκτιστα οικόπεδα, σπίτια με αυλές και περιβόλια. Αλώνιζα τους δρόμους παίζοντας κρυφτό, κουτσό, σχοινάκι και λάστιχο. Όταν έμενα σπίτι, εκείνη την εποχή που τα κορίτσια έπρεπε να είναι φρόνιμα, βρήκα πως το διάβασμα βιβλίων και το γράψιμο όσων φανταζόμουν ήταν μια καλή δικαιολογία για να με αφήνουν στην ησυχία μου. Μεγαλώνοντας σπούδασα δυο άσχετα με την πρώτη ματιά  πράγματα: πολιτικές επιστήμες και παιδαγωγικά, στην πορεία όμως,  ανακάλυψα πως είχαν σχέση μεταξύ τους, μιας και οι δυο επιστήμες έχουν σαν αντικείμενο, την παρατήρηση και την διαχείριση των ανθρώπινων συμπεριφορών. 

2) Πως οδηγηθήκατε στη συγγραφή παιδικών βιβλίων;

Στο χώρο του νηπιαγωγείου έπεσα με αλεξίπτωτο, αφού άλλος ήταν ο αρχικός μου επαγγελματικός προσανατολισμός. Δουλεύοντας με μικρά παιδιά είδα πως έπρεπε να βρω έναν τρόπο να επικοινωνώ μαζί τους, σε ένα χώρο που δεν ήξερα. Τότε ανέσυρα την ικανότητα που είχα από παλιά να φτιάχνω φανταστικές ιστορίες για να εξηγήσω το κάθε τι.  Αυτό ήταν! Είχα βρει το μαγικό κλειδί. Εκείνο που άνοιγε τον παιδικό μυστικό, μαγικό μικρόκοσμο τους και μου έδινε την δυνατότητα να καταλαβαίνω τον τρόπο που τον αντιλαμβάνονται με τις δικές τους, ξεχωριστές, γνωστικές ικανότητες.

3)Υπάρχει κάποιο βιβλίο σας που αγαπάτε λίγο περισσότερο από τα υπόλοιπα;

Μου την κάνουν πάντα αυτήν την ερώτηση και κάθε φορά ξαφνιάζομαι που δεν έχω βρει κάποιο για να απαντώ. Για να είμαι λοιπόν ειλικρινής θα σας πω το αγαπημένο μου κάθε φορά είναι το επόμενο βιβλίο, αυτό που σκέπτομαι που δουλεύω στο μυαλό μου και περιμένω να εκδοθεί.

4) Σε ποιες ηλικίες απευθύνονται κυρίως τα βιβλία σας;

Έχω γράψει βιβλία για παιδιά όλων των ηλικιών. Πιστεύω πως καλύπτουν τις αναπτυξιακές ανάγκες παιδιών προσχολικής, σχολικής ηλικίας, εφήβων και νέων αναγνωστών. Θέλω να πιστεύω πως και οι μεγάλοι μπορούν να τα διαβάσουν και να τα χαρούν. Ειδικά αν καταφέρουν να βάλουν στην άκρη τις συνήθειες των ενηλίκων να ψάχνουν να βρουν «τι μας μαθαίνει το βιβλίο», «τι μας διδάσκει η ιστορία», ποιο το νόημα της, είμαι σίγουρη πως θα τα απολαύσουν.

5) Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη σχολική τάξη;

Από το γεγονός πως τα δουλεύουν οι εκπαιδευτικοί στις τάξεις που με καλούν πιστεύω πως ναι. Εκείνο που ελπίζω είναι να χρησιμοποιούνται στην τάξη με ευχάριστο δημιουργικό τρόπο, ώστε να δίνουν στα παιδιά χαρά, αφήνοντας τα να κάνουν πολύχρωμα όνειρα, ταξιδεύοντας σε φανταστικούς κόσμους και να μη γίνονται βαρετά και κουραστικά πράγμα που ειλικρινά με στενοχωρεί.

6) Τι να περιμένουν οι μικροί αναγνώστες ακόμη από εσάς ;

Εκείνοι δεν ξέρω. Εγώ να σας πω τι περιμένω από αυτούς. Θέλω να περνούν καλά με τα βιβλία μου, να ταυτίζονται με τους ήρωές μου, να βρίσκουν διέξοδο στους φόβους και τις μικρές ή μεγάλες ανησυχίες τους, να γελούν, να παίζουν και σκαρφαλωμένοι  στις σελίδες τους να βουτούν σε ωκεανούς, να ταξιδεύουν στο φεγγάρι, να γνωρίζουν έναν Δράκο Καλοκάρδιο, να φτάνουν ως το Γιγαντονήσι, να μιλούν με τον Λίνο Παπαγαλίνο  και να μπορούν με αισιοδοξία να οραματίζονται έναν καλύτερο κόσμο.

Περιμένουμε με ανυπομονησία το καινούριο βιβλίο της κ. Ιωάννας που θα κυκλοφορήσει σύντομα για να γνωρίσουμε τους νέους ήρωες της. Αν θέλετε να την γνωρίσετε καλύτερα μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα της στο facebook πατώντας εδώ.

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα