
Γνωρίζοντας τα Πέτρινα Γεφύρια…
Με τα παιδάκια του σχολείου κάναμε μια πολύ ωραία εξόρμηση στη φύση…. Ο καιρός ήταν,πραγματικά, ιδανικός και περάσαμε υπέροχα… Εκτός από τον καθαρό αέρα ,με τον οποίο γεμίσαμε τα πνευμόνια μας, παίξαμε, φάγαμε, κάναμε κατασκευές και φυσικά ένα μάθημα στη φύση.. Πέρα από το φυσικό περιβάλλον που ήρθαμε σε άμεση επαφή γνωρίσαμε ένα από τα πολλά Πέτρινα Γεφύρια του τόπου μας. Επισκεφτήκαμε το πέτρινο γεφύρι του Ζιάκα ή αλλιώς Τουρκογέφυρο. Περπατήσαμε πάνω στο γεφύρι και ατενίσαμε την φύση που αύτη την εποχή είναι στα καλύτερα της… Μαζέψαμε πέτρες και γράψαμε το όνομα του σχολείου μας, φτιάξαμε το δικό μας πέρτρινο γεφύρι για να το πάρουμε μαζί μας… και φυσικά πετάξαμε πέτρες στο ποτάμι προσπαθώντας να κάνουμε ¨βατραχάκια¨ ( οι δικές μου μόνο ένα μεγάλο ¨μπλούμ¨ κατάφερναν να κάνουν¨. Τα παιδιά γύρισαν γεμάτα καθαρό αέρα και νέες εικόνες…. και αν και προσωπικά δεν είμαι αυτό που λένε ¨φυσιολάτρης¨ ήταν από τις ωραιότερες εκδρομές. Πραγματικά, καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι η επίδραση της φύσης πάνω μας και πόσο ωφελεί τα παιδιά η επαφή τους με το φυσικό περιβάλλον.

Λίγα λόγια, όμως , για να γνωρίσετε κ εσείς τις ομορφιές του τόπου μας:
Το πέτρινο γεφύρι που επισκεφτήκαμε είναι λίγο πριν φτάσεις στο χωριό Ζιάκα, πατρίδα του θρυλικού ήρωα Θεόδωρου Ζιάκα, από όπου πήρε και το όνομα. Χτίστηκε επί Τουρκοκρατίας πριν το 1885 και είναι εύκολα προσβάσιμο. Είναι δίτοξο με σαφώς μεγαλύτερη την κύρια (Δυτική) καμάρα, που φτάνει σε ύψος τα 7,50 μ. Το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι περίπου 41 μ. και το πλάτος 3,10 μ.
Σύμφωνα με τις ιστορικές παραδόσεις εκεί έγινε η μάχη μεταξύ του Γιαννούλα Ζιάκα, αδερφού του Θεόδωρου και των Τούρκων και η παράδοση λέει πως ο Γιαννούλας έγραψε στο ίδιο σημείο ένα ποίημα. Κοντά στο γεφύρι βρέθηκαν τάφοι. Κάτω από το γεφύρι περνά ο Βελονιάς ποταμός, παραπόταμος του Βενέτικου, που πηγάζει από τις περιοχές Δοτσικού, Προσβόρου και Αλατόπετρας. Ο δρόμος που πέρναγε πάνω από το γεφύρι ονομαζόταν «Βασιλική Στράτα» και αποτελούσε το διάβα των εμπορικών καραβανιών προς τη Θεσσαλία.
Εκείνο που προκαλεί το θαυμασμό του επισκέπτη είναι το βουνό Όρλιακας στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένο το χωριό. Μη φανταστείτε κανένα βουνό πανύψηλο. Η κορυφή του φτάνει μόνο τα 1.433 μ., αλλά με απόκρημνα βράχια και πλαγιές όπου φωλιάζουν πολλά αρπακτικά. Η βλάστηση αφθονεί γιατί υποβοηθείται από το εδαφικό υπόστρωμα του ασβεστόλιθου, τα νερά και τις κλιματολογικές συνθήκες.
Ο επισκέπτης μπορεί να δει και να θαυμάσει ταυτόχρονα τα έλατα πλάι πλάι με τις βαλανιδιές, τη μαύρη πεύκη και την οξιά, ενώ πιο χαμηλά μπορεί να δει φλαμουριές, κρανιές, πυξάρια, φτελιές, λεύκες, αγριοκερασιές, κέδρα, αγριαχλαδιές, φράξους, σφενδάμια, αγριοπούρναρα και άλλα πολλά.
Πηγή: http://www.visit-grevena.gr/
Εμείς ευχαριστηθήκαμε την εκδρομή μας και σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα… Η εποχή άλλωστε ενδείκνυται για εξορμήσεις…. Μπορείτε να συνεχίσετε και με επίσκεψη για καφέ ή φαγητό και στα χωριά Ζιάκα και Σπήλαιο που είναι κοντά, και ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού μας.