Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά….

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά….

Ξημερώματα Μεγάλης Πέμπτης σε όλα τα νοικοκυριά στη χώρα μας τα αυγά βάφονται κόκκινα. Στο σπίτι μου τα βάφαμε μόλις περνούσε από δώδεκα τα μεσάνυχτα και πάντα η μαμά με το πρώτο κόκκινο αυγό μας έκανε ένα σταυρό στο μέτωπο….ακόμη και μέσα στον ύπνο μας… και έπειτα το αυγό αυτό έπαιρνε τη θέση του δίπλα στο καντηλάκι όπου θα έμενε μέχρι το επόμενο Πάσχα!! Μόλις τελείωνε με όλα τα αυγά έριχνε τη βαφή που περίσσευε στο χώμα ή σε μια γλάστρα και κρεμούσε στο μπαλκόνι ένα κόκκινο πανί.

Από την μεγάλη Τετάρτη λοιπόν, προμηθευόμαστε τα αυγουλάκια μας, κατά προτίμηση φρέσκα, το ξύδι και τη βαφή… Τα αληθινά παραδοσιακά αυγά είναι βαμμένα κόκκινα αν και υπάρχουν πολλές παραλλαγές στο χρώμα ή στη διακόσμηση. Παλαιότερα για να βάψουν τα αυγά τους οι νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν χρώματα από λαχανικά όπως κρεμμύδια, παντζάρι και τα διακοσμούσαν με λουλουδάκια από τον αγρό τυλίγοντας το αυγό με το λουλούδι της επιλογής τους σε τούλι. Περίτεχνες και πολύ όμορφες είναι και οι Περδίκες όπου στολίζουν το αυγό πριν το βάψουν με κερί, μια δύσκολη διαδικασία που λίγοι πλέον ξέρουν να την κάνουν… Εμάς, η ¨ατασθαλία¨ μας είναι ότι κάποιες χρονιές βάφουμε λίγα αυγά με κλωστές, τυλίγουμε το αυγό με τις κλωστές και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο, στο οποίο κάνουμε μικρές τρύπες και τα βράζουμε. Προσωπικά επιλέγω τα αυγά μου να είναι βαμμένα απλά κόκκινα…

Γιατί όμως βάφουμε αυγά; Και γιατί τα βάφουμε κόκκινα;

Το αυγό είναι στρόγγυλο και μοιάζει με τον κόσμο μας. Είναι σύμβολο ζωής, όπως το πουλάκι σπάζει το τσόφλι και βγαίνει έξω, θυμίζει τη στιγμή που ¨κύλησε η πέτρα από την είσοδο του μνημείου του τάφου του Ιησού¨. Έτσι, όπως ξεπήδησε η ζωή από τον Τάφο με το τσούγκρισμα των αυγών συμβολίζεται η νέα ζωή που φέρνει η Ανάσταση. Βάφουμε τα αυγά κόκκινα γιατί συμβολίζουν το αίμα του Χριστού.

Οδηγίες για το πως να τα βάψετε νομίζω είναι περιττές είναι πίσω από κάθε συσκευασία βαφής μαζί με χαλκομανίες που δεν θα πρότεινα να τις κολλήσετε στα αυγά σας αλλά να τις χρησιμοποιήσετε για κάποια Πασχαλινή χειροτεχνία……. Και προσοχή στο βράσιμο..σε σιγανή φωτιά μην τα σπάσατε πριν το τσούγκρισμα…!!

Καλή Ανάσταση!!

Είμαι η Βάσω, έχω σπουδάσει Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής στη Θεσσαλονίκη. Κατάγομαι και ζω στα Γρεβενά όπου εργάζομαι τα τελευταία 7 χρόνια σε Παιδικό Σταθμό. Η ζωή και οι προτεραιότητες μου άλλαξαν με τον ερχομό του μικρού Χρήστου, το 2017. Aπό καιρό είχα στο μυαλό μου τη δημιουργία ενός blog, αλλά η ώθηση δόθηκε μετά από μια συζήτηση στο σχολείο με τη Βούλα και τη Ναυσικά…

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα