“Βγάζοντας” το τσίπουρο!!!

“Βγάζοντας” το τσίπουρο!!!

Κάθε χρόνο, αφού τρυγήσουμε, ό,τι απομείνει από το πάτημα των σταφυλιών (φλούδες, κουκούτσια και σάρκα από τα σταφύλια) μπαίνουν στα βαρέλια και περιμένουμε, περίπου, 20-40 ημέρες, όπου γίνεται η διαδικασία της αλκοολικής ζύμωσης .Όλο αυτό το διάστημα το γλεύκος βρίσκεται σε ανοιχτά δοχεία και σε τακτά  χρονικά διαστήματα μετράμε το σάκχαρο .

Στη συνέχεια, το τσίπουρο παράγεται με τη διαδικασία της απόσταξης . Γεμίζουμε το καζάνι με τα περισσέματα από τα σταφύλια , κλείνουμε αεροστεγώς το καζάνι με ένα ειδικό καπάκι. Μετά από λίγο, το  μείγμα βράζει  και οι ατμοί που δημιουργούνται περνούν από έναν σωλήνα όπου με την αλλαγή θερμοκρασίας υγροποιούνται και  στάζει το τσίπουρο .

Όλη αυτή η διαδικασία μας παίρνει, σχεδόν, μια ολόκληρη μέρα! Φυσικά, αυτό εξαρτάται από τις  καζανιές που θα έχουμε ανάλογα με την παραγωγή .

Η ημέρα παρασκευής τσίπουρου είναι για μας μέρα γιορτής. Φέτος, στο αποστακτήριο  του Κ .Χρήστου, στον Πόρο Γρεβενών, δεν έλειπε τίποτα…  Ούτε το τσιμπούσι, ούτε το κέφι .Πως να λείπουν άλλωστε; Με καλή παρέα και με ‘κανα δυό ποτηράκια κρασί και τσίπουρο όλα διορθώνονται .<<Οίνος ευφραίνει καρδία >>.

Και του χρόνου με υγεία, λοιπόν !!!

Μας ενώνει η αγάπη και η ενασχόληση μας σε ότι αφορά τα παιδιά… Και μετά από πολλές σκέψεις και απόπειρες καταλήξαμε να δημιουργήσουμε το «Παραμυθοσκόπιο» μας, ένα ιστολόγιο με άξονα του το παιδί. Μέσα από αυτό θέλουμε να μοιραστούμε άρθρα και συμβουλές, κατασκευές και ιδέες για δημιουργική απασχόληση, προτάσεις παιδικών βιβλίων και παραμυθιών, συνταγές και διάφορα tips που μπορούν να συμβάλλουν στην καθημερινότητα μας. Αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού μας, όμως, είναι και η ιδιότητα μας ως παιδαγωγοί γι’ αυτό και θα συναντήσετε και άρθρα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που ευελπιστούμε, εκτός από τους γονείς, να φανούν χρήσιμα και σε συναδέλφους παιδαγωγούς - εκπαιδευτικούς.

Δημοσιεύστε ένα σχόλιο

0
    0
    Το καλάθι σας
    Το καλάθι σας είναι άδειο Επιστροφή στο Κατάστημα