
¨Λενιώ το κορίτσι με τα παράξενα δάχτυλα¨ … από τις Εκδόσεις Φύλατος
Έφτασε στην πόρτα μας το βιβλίο ¨Λενιώ το κορίτσι με τα παράξενα δάχτυλα¨ της Ελένης Μπιμπίρη. Μια ιστορία που μας μιλάει για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή του εαυτού μας, την καλοσύνη και τη δύναμη της φιλίας. Ένα παιδικό βιβλίο γεμάτο συναισθήματα που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Φύλατος. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες για τα συναισθήματα και την ενσυναίσθηση. Μπορείτε να το αποκτήσετε σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή ΕΔΩ.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Η Λενιώ είχε παρατηρήσει από μικρή πως τα δάχτυλά της ήταν παράξενα και διαφορετικά από εκείνα των άλλων κοριτσιών. Ένιωθε περίεργα για αυτό της το χαρακτηριστικό και αδιαμαρτύρητα άκουγε τα κοροϊδευτικά σχόλια των συμμαθητών της. Μέχρι που κάποια στιγμή ένας φίλος της, ο Γιαννιός, της μίλησε για τα «καλά της χέρια» που αγαπούν τα ζώα, περιποιούνται τα φυτά και καταδέχονται άτομα που οι υπόλοιποι αγνοούν και απομονώνουν. Έτσι, με τον καιρό και με την υποστήριξη του φίλου της, η Λενιώ άρχισε να αποδέχεται τη διαφορετικότητά της – να την αγκαλιάζει και να την αγαπάει.
Είχαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με τη συγγραφέα, κ. Ελένη Μπιμπίρη, η οποία απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας… Η συνέντευξη της ακολουθεί και έχει ενδιαφέρον να την διαβάσετε.
Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς;
Είμαι εκπαιδευτικός, λατρεύω τη φύση και μου αρέσει το διάβασμα, η φωτογραφία και τα ταξίδια.
Έχετε εργαστεί σαν εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής. Τι έχετε αποκομίσει από την εμπειρία σας;
Γνώρισα αξιόλογα και ενδιαφέροντα άτομα, με τα οποία συνεργάστηκα και, με ορισμένα εξ αυτών εξακολουθώ να συνεργάζομαι, και νιώθω πολύ τυχερή γι’ αυτό. Κυρίως, όμως, έμαθα από τους μαθητές μου –που αποτελούν για μένα το πολυτιμότερο σχολείο της ζωής μου– να είμαι ανοιχτή στον άνθρωπο, παραμερίζοντας τις ταμπέλες που συχνά του επιβάλλονται και εστιάζοντας στην προσωπικότητά του, στα ενδιαφέροντά του και στις προσωπικές του ανάγκες.
Σε τι κατάσταση θα λέγατε πως είναι η εκπαίδευση της ειδικής αγωγής στη χώρα μας;
Μία συνάδελφος από τον χώρο που εκτιμώ απεριόριστα μου είχε πει πριν από χρόνια «Είσαι στον απόπατο της εκπαίδευσης» και, δυστυχώς, οι προσωπικές μου εμπειρίες επιβεβαιώνουν τη φράση της. Φυσικά δεν αναφέρομαι μονάχα στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού ή στις ακατάλληλες υλικοτεχνικές υποδομές και στα ζητήματα που όλοι γνωρίζουμε πως ταλανίζουν την παιδεία στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Το χειρότερο όλων είναι η νοοτροπία μας που, αντί να εστιάζει στο να αποκτήσει ο κάθε μαθητής ολοκληρωμένη προσωπικότητα, με κριτική σκέψη και αντίληψη, επικεντρώνεται στην κάλυψη της ύλης και αποκλείει παιδιά από την εκπαιδευτική διαδικασία.
Η ¨Λενιώ¨ είναι το πρώτο σας παιδικό βιβλίο. Πως οδηγηθήκατε στη συγγραφή της;
Τυχαία! Είχα γράψει ένα βιβλίο με τις εμπειρίες μου από τις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής, το οποίο δεν είναι παιδικό. Εκεί παρατίθενται περιστατικά όπου πρωταγωνιστούν μαθητές, άτομα των οικογενειών τους και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κατά το τελικό στάδιο της επεξεργασίας του κειμένου, πολλά από αυτά αφαιρέθηκαν, αλλά ήταν τόσο έντονα που δημιούργησαν τη μικρή ηρωίδα και με οδήγησαν στη συγγραφή της συγκεκριμένης σειράς βιβλίων.
Υπάρχει κάποιο σημείο στο βιβλίο που σας δυσκόλεψε περισσότερο;
Με δυσκόλεψε το κλείσιμο των παιδιών στον εαυτό τους. Στο πρώτο βιβλίο, η ηρωίδα βιώνει τη διαφορετικότητά της και απορρίπτεται από τους γύρω της, ενώ στο δεύτερο, το μικρό προσφυγόπουλο δυσκολεύεται να διαχειριστεί τις πληγές του πολέμου και της απώλειας και απομονώνεται. Με πονάει όταν παρόμοιες καταστάσεις τραντάζουν τα παιδιά και πληγώνουν τα αισθήματά τους. Ευτυχως, όμως, στα βιβλία -και μακάρι να συμβαίνει ακόμα συχνότερα στην ίδια τη ζωή- βρίσκονται άνθρωποι να τα στηρίξουν. Άνθρωποι απλοί που απλώνουν το χέρι, ανοίγουν την αγκαλιά και συνδράμουν στη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος, το οποίο βοηθά στην εξωτερίκευση των παιδιών και στην άνθισή τους.
Τι αγαπήσατε στη ¨Λενιώ¨;
Την απλότητά της, σε όσα της αρέσουν και σ’ αυτά που κάνει. Τη δοτικότητά της σε πρόσωπα που άλλοι αγνοούν και την αφοσίωσή της σε καταστάσεις για τις οποίες πολλοί αδιαφορούν. Και, φυσικά, το καλωσόρισμά της στο διαφορετικό και την αποδοχή του.
Θεωρείτε πως θα βοηθήσει το μικρό αναγνώστη να ανακαλύψει τα θετικά ή αρνητικά του στοιχεία;
Το ελπίζω! Εξυπακούεται πως ένα ανάγνωσμα δεν αρκεί για να επιτευχθεί η επίγνωση των προτερημάτων και των αδυναμιών μας. Αντίθετα, αυτό επιτυγχάνεται με συστηματική δουλειά και σε βάθος χρόνου. Παρόλα αυτά, θα ήταν ευχής έργον αν η συγκεκριμένη σειρά βιβλίων συνέβαλε, έστω και λίγο, προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε ποιά ηλικία παιδιών απευθύνεται;
Προτού εκδοθεί η σειρά των βιβλίων θεωρούσα ότι απευθύνεται σε παιδιά άνω των πέντε ετών. Στη συνέχεια, όμως, πολλοί γονείς μου είπαν ότι τα διάβασαν στα παιδιά τους που, παρότι μικρότερης ηλικίας, έδειξαν ενδιαφέρον. Πιστεύω πως, με την κατάλληλη προσαρμογή του λεξιλογίου σε ορισμένα σημεία, τα βιβλία γίνονται κατανοητά, κάτι στο οποίο συντελεί και η εικονογράφηση της κυρίας Γουτιάνου, η οποία δημιουργεί έντονα συναισθήματα.
Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν όμορφες δραστηριότητες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην τάξη ;
Κατά την ανάπτυξή τους, πίστευα ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν βιωματικά στην τάξη, αλλά μία συνάδελφος της Αγγλικής φιλολογίας με εξέπληξε λέγοντάς μου πως μέσω αυτών δίδαξε συγκεκριμένη ορολογία στο μάθημά της. Οι δραστηριότητες αφορούν στην ενσυναίσθηση και στα συναισθήματα, στα στοιχεία του χαρακτήρα που αναφέρατε προηγουμένως και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ελπίζω να αποτελέσουν το έναυσμα για τα παιδιά ώστε να μπουν στη θέση του άλλου, να συνειδητοποιήσουν πώς θα ένιωθαν ή τι θα σκέφτονταν εκεί και να εξοικειωθούν με την έννοια του σεβασμού στις ιδιαιτερότητες του καθενός.
Τι να περιμένουν από εσάς οι μικροί αναγνώστες;
Έχω στα σκαριά την ιστορία ενός παιδιού που αντιδρά στον παραλογισμό που βιώνει στην Ελλάδα της οικονομικής –και όχι μόνο– κρίσης και πολεμά την αδικία και τον ρατσισμό.
Εμείς να ευχαριστήσουμε τη συγγραφέα για το χρόνο της!!! Και να της ευχηθούμε καλοτάξιδο το βιβλίο της!!
Θα ακολουθήσει διαγωνισμός στο προφίλ μας στο Instagram για 1 ebook από τον τίτλο “Λενιώ – Το κορίτσι με τα παράξενα δάχτυλα” και 2 ebook από τον τίτλο Η Λενιώ και “το αγόρι από τη Συρία